Srpsko narodno pozorište

Ići dole

:deda: Srpsko narodno pozorište

Počalji od Funky Angel taj Čet Jan 07, 2010 10:25 pm


1861, 16/28. jula, u Novom Sadu, na sednici Srpske čitaonice kojom predsedava Svetozar Miletić, osnovano je Srpsko narodno pozorište. Osnivač je Društvo za Srpsko narodno pozorište, akcionarsko udruženje koje, sve do početka Prvog svetskog rata 1914, vodi i razvija SNP. Za prvog upravnika postavljen je Jovan Đorđević, čija je agitacija na svim frontovima, a pogotovo kroz članke u Srpskom dnevniku, u prilog osnivanja (dramskog) pozorišta (na srpskom jeziku) u Novom Sadu, administrativnom centru tadašnje austrougarske provincije, rezultirala upravo gorenavedenim epilogom. Bilo je to prvo pozorište na prostoru koji danas nazivamo eks-jugoslovenskim, a koje je predstave igralo na nekom od južnoslovenskih jezika.
1868, nakon gostovanja u Beogradu, a na poziv kneza Mihaila, Jovan Đorđević s polovinom novosadskog ansambla, osniva Narodno pozorište u Beogradu.
1914 - 1941. Najteži period u istoriji SNP. Često mu menjaju ime, od 1920. u njegovom sastavu je i Opera (ukinuta već 1925, zbog nedostatka novca i pretvorena u Operetu), 1928, u noći između 22. i 23. januara, izgorela je zgrada (i u njoj kompletan fundus i biblioteka neprocenjive vrednosti) Pozorišta Dunđerskog u kojem je SNP igralo predstave...
1945, 17. marta, prva predstava nakon Drugog svetskog rata: Najezda Leonida Leonova, u režiji Jovana Konjovića. Prvi posleratni upravnik je pesnik Žarko Vasiljević. Pozorište je obnovljeno pod imenom Vojvođansko narodno pozorište, pod kojim će raditi sve do 1951, kada mu se vraća ime Srpsko narodno pozorište.
1958. na čelo kuće stupa Miloš Hadžić, upravnik s najdužim stažom (do 1979) čije je vreme upravnikovanja nazvano "zlatnim dobom" SNP.
1947. osnovana je Opera Srpskog narodnog pozorišta.
1950. osnovan Balet Srpskog narodnog pozorišta.
1956. SNP je inicijator i osnivač Sterijinog pozorja.
1981, 28. marta, iz Sokolskog doma SNP, u svojoj 120 sezoni, useljava se u sadašnju zgradu. Taj dan ustanovljen je tada kao Dan Srpskog narodnog pozorišta.
2006, septembra, SNP ulazi u svoju 146. sezonu kao član Evropske teatarske konvencije (od juna) i kao član asocijacije Pozorište bez granica, u kojoj su i: Odsek za kulturu grada Šćećina, Poljska, Teatar "Gardonyi", Eger (Mađarska), Teatar "Tamasi", Sv. Đorđe (Rumunija) i Teatar "Rictus", Nant (Francuska)

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Srpsko narodno pozorište

Počalji od Funky Angel taj Čet Jan 07, 2010 10:34 pm


PREMIJERNI REPERTOAR

Martin Krimp: NASRTAJI NA NJEN ŽIVOT
reditelj Anđelka Nikolić (Scena "Pera Dobrinović"); premijera - 26. novembar 2009.

Branko Dimitrijević: LJUBAVNI JADI VUDIJA ALENA
reditelj Branko Dimitrijević (Scena "Pera Dobrinović"); premijera - sredina decembra

REPRIZNI REPERTOAR

SCENA "PERA DOBRINOVIĆ"
TUŽNA KOMEDIJA
DŽANDRLjIV MUŽ
GRETA, STRANICA 89
UJKIN SAN
JA ILI NEKO DRUGI
NAHOD SIMEON
ZVERINJAK
IVANOV
SKOČIĐEVOJKA
TARTIF
BROD ZA LUTKE
JE LI BILO KNEŽEVE VEČERE?
LEPOTICA LINEJNA
TRI SESTRE

KAMERNA SCENA
KOME VERUJETE
DISKO SVINjE
POVRATAK KAZANOVE
NESPORAZUM
GODO NA USIJANOM LIMENOM KROVU
POLICIJA ili ČEMU SVE OVO
PAINKILLERS
KAO DA

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu