Nakit bez nikla od avgusta

Ići dole

:deda: Nakit bez nikla od avgusta

Počalji od Funky Angel taj Sre Jul 14, 2010 4:30 pm

Zbog njegovih alergenih svojstava, dozvoljena koncentracija nikla u nakitu biće ograničena na 0,2 mikrograma.Od avgusta čak 59 hemijskih jedinjenja ili grupa više uopšte neće moći da se koristi ili će njihova količina biti ograničena u predmetima koji se svakodnevno upotrebljavaju.

U odeći, donjem rublju i platnima za poseteljinu, stolnjake, peškire i kuhinjske krpe, na primer, neće smeti da bude ni "trunka" polibromovanih bifenila, jer je dokazano da ovo jedinjenje može da izazove alergije.

To predviđa pravilnik koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a koji je potpuno usklađen s propisima Evropske unije, pišu "Novosti".

"Propisuje se i maksimalna količina nikla u nakitu", kaže za "Novosti" Sonja Roglić, rukovodilac Sektora za upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima u Agenciji za hemikalije.

"Zbog njegovih alergenih svojstava, u minđušama za bušne uši i za pirsing ograničena je koncentacija na 0,2 mikrograma. U narukvicama, satovima, prstenju, lančićima za vrat ili oko noge, šnalama za kaiševe, tašne, nitnama i rasjferšlusima, granica nikla koji se u dodiru sa kožom oslobađa u toku jedne nedelje ne sme da prelazi 0,5 mikrograma."

Istim dokumentom biće zabranjen uvoz ukrasnih predmeta koji sadrže bilo kakvu tečnost. To se odnosi na vaze, lampe, piksle, predmete za izvođenje trikova... Koncentracija ftalata u dečjim igračakama ili predmetima namenjenim mališanima neće smeti da prelazi 0,1 odsto mase tog predmeta.
"Kontrolu da li se neka opasna hemikalija, i u kojoj količini, nalazi u predmetima, otkrivaće 'rendgenski pištolji'", objašnjava Roglićeva. "Njih ćemo uskoro nabaviti, a koristiće ih tržišni i inspektori za životnu sredinu."

Od jula iduće godine u prodaji više neće moći da se nađu ni proizvodi koji sadrže živu. To su, pre svega, toplometri, termometri, barometri, kao i merači krvnog pritiska. Takođe prilikom izgradnje kuća, stanova i drugih objekata neće više moći da se koriste salonitne krovne ploče koje u sebi sadrže azbest, a svi oni koji budu kršili pravilnik će biti kažnjeni od milion i po do maksimalnih tri miliona dinara

(MONDO)

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu