Fotografija u Srbiji

Ići dole

Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:34 pm

Ubrzo nakon obelodanjivanja pronalaska fotografije, 19. avgusta 1839. u Parizu, ova delatnost se pojavila u austrougarskim i južnoslovenskim zemljama, pa i u Kneževini Srbiji.

19. vek

Razdoblje dagerotipije

Prvu fotografsku tehniku dagerotipiju, to jest fotografiju na metalu, u Srbiji je prvi primenio trgovac Dimitrije Novaković, koji je za vreme boravka u Parizu 1839. naučio postupak kod pronalazača Luja Dagera. Litograf, slikar i umetnik primenjenih umetnosti Anastas Jovanović naučio je dagerotipski postupak u Beču i već ga je 1841. primenio: najpre je načinio svoj "Autoportret" (delo je sačuvano!), zatim je došao u Beograd i dagerotipisao kneza Mihaila. Brzoj popularizaciji dagerotipije najviše su doprineli putujući dagerotipisti. Najraniji koji je dolazio u Srbiju bio je Josif Kapileri; delovao je za kratko u Beogradu u leto 1844.


Poslednji izmenio Funky Angel dana Sre Jan 13, 2010 9:22 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:37 pm

Talbotipija

Posle 1850. putujući majstori napuštaju dagerotipiju i uvode trajniji postupak, tzv. talbotipiju, to jest fotografiju na papiru. Živeći i radeći u Beču Anastas Jovanović je prihvatio taj postupak 1844. i godinama ga koristio prilikom portretisanja ličnosti iz kulturnog, crkvenog i političkog života Kneževine Srbije, koje su dolazile u Beč. Ta dela su većinom sačuvana i nalaze se u Zbirci fotografija Muzeja grada Beograda. Oko 1851. talbotipiju je prihvatio i Georgije Knežević, prvi srpski fotograf u Vojvodini, koji se ubrzo zatim opredelio za kolodijumski postupak, i fotografije na albuminskom papiru.

Otvaranje stalnih ateljea

Sredinom 19. veka stekli su se uslovi za osnivanje stalnih fotografskih ateljea. U Beogradu 1861. počinje sa radom fotograf Florijan Gantenbajn. Opšte prihvatanje kolodijumske, tzv. mokre ploče i uvođenje popularnih i jeftinijih fotografija oblika i veličine posetnice, početkom šezdesetih godina dovodi do daljeg širenja fotografije i osnivanja foto-ateljea i u manjim mestima.

Fotografska dokumentacija

Osnovna delatnost svih fotografskih ateljea bila je snimanje građanskih portreta, ali se povremeno javljaju i prve dokumentarne fotografije, vedute i panorame gradova. Pored zadovoljavanja probitačnih i komercijalnih zahteva, fotografi su težili da doprinesu i očuvanju kulturne baštine. Mojsilo Živojinović iz Šapca nudio je da uz pomoć Ministarstva prosvete snimi “srpske manastire, razvaline i druge starine” (1863); Anastas Jovanović je na više fotografija zabeležio maja 1867. istorijske scene pred odlazak turske posade iz Beograda – srpske vojnike na bedemu Beogradske tvrđave, i “tursku izređanu vojsku”. Sredinom te decenije fotografija dobija mesto i u radu Srpskog učenog društva. Angažovan je fotograf R. Musil da fotografiše kuću Dositeja Obradovića (1865), a godinu dana docnije i fotograf Gantenbajn za istog poručioca fotografiše istu kuću. Kada je započela priprema tzv. “Slovenskog sastanka” (Etnografske izložbe u Moskvi), 1867. godine, u ekipi za pripremu našao se i fotograf Panta Hristić koji je neumorno fotografisao etnološke sadržaje po izboru etnografa Milana Đ. Milićevića i slikara Steve Todorovića. Šabački fotograf Moric Klempfner predlagao je 1869. Srpskom učenom društvu “da stereoskopski obradi etnografske, istorijske i ostale znamenitosti”. Prve reportažne fotografije u srpskoj istoriji, sa proslave 50-godišnjice Takovskog ustanka u Topčideru, snimio je “na Duhove”, 1865. Anastas N. Stojanović, doseljenik iz Bugarske i jedan od najranijih ateljejskih fotografa u Beogradu. Stojanović je bio i prvi dvorski fotograf u Srbiji i tvorac mnogobrojnih portreta kneza Mihaila i drugih poznatih ličnosti i građana Beograda, tokom sedme decenije 19. veka.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:38 pm

I. V. Groman

Izuzetne dokumentarne fotografije ostvario je i nedovoljno poznati fotograf za koga se pretpostavlja da se zvao I. V. Groman. Nije pouzdano utvrđeno da li je bio u ratnom sastavu jedinica generala Černjajeva u Srpsko-turskom ratu, 1876, ili se kao civilni fotograf pridružio ruskim dobrovoljcima. Pod nazivom “Prizori iz Srbije”, pored scena sa bojišta ili u pozadini, isti fotograf je zabeležio i predele kroz koje je prošao, a ostavio je i dragocenu seriju enterijernih prizora i fotografija beogradskih ulica. Lazar Lecter iz Niša snimao je izgradnju pruge Niš-Pirot i predele u okolini. U poslednjoj deceniji veka D(imitrije?). Krstović je snimio otkrivanje spomenika kneza Mihaila (1882). a V(asa?) Danilović dolazak rumunskog kralja Karola u Beograd (1884).

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:39 pm

Milan Jovanović

Od sredine šeste decenije pa do kraja 19. veka sudbina srpske fotografije gotovo da je isključivo u rukama profesionalaca. Dragocen doprinos sagledavanju urbanog jezgra Beograda dao je Milan Jovanović, sin vršačkog fotografa Stevana Jovanovića i brat slikara, akademskog realiste Paje Jovanovića. Između 1890-1914, on je sukcesivno snimao varoške mahale i dorćolske avlije, beogradske trgove, ulice i vrtove, eksterijere i enterijere dvora Obrenovića. Te fotografije je Jovanović proizvodio u obliku originalnih fotografskih razglednica (štampane poštanske karte sa fotografijom, u formi kakvu poznajemo, postoje od 1896). On je spretno kombinovao znanja stečena na školovanju u Beču, Minhenu, Parizu i Trstu, koja je obogatio sopstvenim iskustvom i razvijenim osećanjem za likovnost. Njegove fotografije poznatih ličnosti – Milovana Glišića, Todora Stefanovića Vilovskog, Ane Lozanić, Jovana Dučića, Bore Stankovića, Vele Nigrinove, čiča-Ilije Stanojevića i drugih – odlikuju se snažno izraženom karakterizacijom lika, a po modalitetima likovnog izraza unele su novi duh u srpsku fotografiju.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:40 pm

20. vek

Rađanje fotografa amatera

Tokom poslednje decenije 19. veka situacija se znatno promenila. Sve je više onih koje ne zadovoljava statičnost i uniformnost ateljejske fotografije, pa se više okušavaju ljubitelji fotografiji koji u tom mediju naslućuju nove mogućnosti izražavanja. Posle 1891. organovano foto-amaterstvo prerasta u svetski pokret za podsticanje umetničkih nastojanja u fotografiji. To kretanje imalo je odjeka i u srpskom kulturnom prostoru. Istina, prvi fotomateri su se javili već sredinom osme decenije 19. veka: urbanista Emilijan Josimović, diplomata Mihailo Ristić, lekar dr Vojislav Subotić, književnik Branislav Nušić... Godine 1901. beogradski amateri pokrenuli su Prvu izložbu amaterske fotografije u Srbiji, a ubrzo zatim osnovali i prvi foto klub. Uporedo, pojavili su se prvi teorijski napisi o fotografiji kao umetnosti. Takvi članci javljaju se i u beogradskom časopisu Fotografski pregled, koji je počeo da izlazi 1911. godine.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:42 pm

Balkanski i Prvi svetski rat

Fotografi su zabeležili ratna zbivanja, najpre u balkanskim ratovima, pa u Prvom svetskom ratu, naročito povlačenje srpske vojske kroz Albaniju. Istaknuti fotografi su Rista Marjanović, Samson Černov, Vladimir Becić, Dragiša Stojadinović i Rista Šuković.

Fotografija posle 1918

Posle 1918. novinski fotografi uglavnom tavore po redakcijama svojih listova, jer su oni nedovoljno zainteresovani za fotoreportažu. Ipak, unekoliko se nameću tri imena: Vladimir Benčić, Svetozar Grdijan i, najistaknutiji među njima, Aleksandar Aca Simić. Kreativna, tzv. umetnička fotografija se razvija sopstvenim putevima, što se jasno pokazalo na Prvoj jugoslovenskoj izložbi fotografije u Beogradu 1935. U razvitku naše umetničke fotografije posebno su bile uspešne tridesete godine 20. veka, a Beograd postaje u to vreme glavno žarište fotografske delatnosti. Ali fotoamaterska povezanost je i dalje nedovoljna, sve je oslonjeno na entuzijazam pojedinaca. Foto klub sa početka veka je ugašen, a osnovano je novo jezgro, Foto-sekcija Srpskog planinarskog društva. Nešto kasnije pokrenut je i Beogradski foto klub (BFK), 1928, za šta je najveće zasluge imao Aleksandar Kostić, lekar i ratni fotograf, koji osnovao Foto-službu na Medicinskom fakultetu u Beogradu i tako, pored srpskih astronoma i pravnika koji su to uradili ranije, uspostavio još jedno od jezgara naučne fotografije u Srbiji. U istom jezgru pokrenuto je i pisanje fotografske literature (istaknuti pisac je Aleksandar Šafranski). U Beloj Crkvi i Vršcu su osnovani foto klubovi, za šta je najveću zaslugu imao sveštenik Milorad Radović, koji je 1930. godine u Vršcu pokrenuo i časopis Jugoslovenska fotografija. Priređeno je nekoliko izložaba, a pojedini autori s uspehom izlažu i izvan svoje sredine. Srpski autori se u to vreme opredeljuju između realističke, pa čak i socijalno-kritičke fotografije (npr. Ratko Stefanović) i piktorijalizma (npr. Vojislav Jovanović), da bi se posle toga počeli zanimati za selo, folklor i tipičan predeo (Stanoje Bojović), uz povremene povratke romantičnom i impresionističkom načinu. Posredstvom Branibora Debeljkovića i Vojislava Marinkovića, koji pred rat postaju članovi Foto kluba “Zagreb”, šire se piktorijalni uticaji i na druge srpske fotografe amatere. Ta dva istaknuta srpska autora, potpomognuta sa još nekim istomišljenicima, osnivaju u decembru 1939. novu organizaciju – Klub foto amatera "Beograd" (KFAB), jezgro savremene srpske fotografije.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:45 pm

Pod nemačkom okupacijom
.
U Drugom svetskom ratu pojedini fotografi stvaraju vredna fotografska dela (Žorž Skrigin, Pavle Bojčević, Savo Orović), Danilo Gagović, i dr.

Posle 1945

Prve izložbe fotografija u posleratnom razdoblju organizovane su 1948. godine, a foto-amateri se okupljaju oko organizacije Narodne tehnike koja pridonosi međusobnom upoznavanju i zbližavanju stvaralaca i grupa iz svih krajeva zemlje. Iste godine osnovan je Republički odbor Srbije za fotoamaterstvo, zatim pokrenut u Beogradu časopis Fotografija (kasniji naziv je Foto-kino revija), zamišljen kao glasilo svih jugoslovenskih fotografskih društava. Srpski fotograf amater Arkadije Stolipin (živeo u Švajcarskoj) uz pomoć Branibora Debeljkovića pokrenuo inciijativu da Jugoslavija, preko svoje foto-organizacije, pristupi grupi deset zemalja koje su 1950. osnovale Međunarodnu federaciju fotografske umetnosti FIAP. Osvrti i studije o fotografiji izlaze u listovima, stručnim publikacijama i časopisima (Beogradski objektiv, Likovni život, Umetnost)... Beogradsko izdavačko preduzeće "Tehnička knjiga" pokrenulo je izdavanje fotografske literature, a istaknuti pici su Živojin Jeremić i Vidoje Mojsilović.
Pojedini afirmisani foto-amateri prihvataju status slobodnih umetnika i pristupaju umetničkim udruženjima. Uz amatere, i profesionalni umetnici fotografi preuzimaju odlučujuću ulogu u razvitku i afirmaciji srpske fotografije. Tematike su različite, naviše su obuzeti problemima aktuelnog života (Debeljković, Marinković, Miloš Pavlović), razvojem fotožurnalizma (Tomislav Peternek), eksperimentalnim preokupacijama (Miodrag Đorđević, Mirko Lovrić), izdavanjem fotomonografija (Ivo Eterović, Branislav Strugar, Dragoljub Zamurović), portretnom fotografijom (Dragiša Radulović, Aleksandar Dolgij, Dragan Tanasijević).

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:46 pm

Fotografije u štampi

Uporedo, u novinskoj fotografiji ostvarivani su sve viši dometi kroz rad fotoreportera različitih generacija – Živorada Vučića, Nikole Devića, Nikole Pavićevića Stenlija, Dobrivoja Uroševića, Stevana i Ane Lazukić, Zorana Sekulovića, Mileta Jelisijevića... Svrstavajući se povremeno u uže tematske okvire, isticali su se u sportskoj fotografiji Nikola Bibić, Milorad Micko Bugarčić, Dobroslav Popović Singa, Momčilo Moma Vučićević, Volter Jadrešin, Žika Milutinović, Aleksandar Aca Vojnović i Miodrag Mile Stefanović.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:47 pm

Fotografija kao primenjena umetnost

U oblicima fotografije kao primenjene umetnosti istakao se zapaženim portretima javnih ličnosti, ili oblikovanjem raznih izdanja Dragoljub Kažić, u aplikovanju eksperimentalne fotografije u boji u grafički dizajn Sekula Medenica, Dušan Knežević i Stefan Bogdanović, u fotografijama mode i savremenog odevanja Srboljub Vranić, Velisav Tomović i Vladimir Bačlija, i drugi.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:48 pm

Oblici delovanja na kraju 20.veka

Mnogi oblici fotografskog delovanja u Srbiji posle Drugog svetskog rata, uključujući tu ne samo osnivanje klubova, zbirki, galerija, pokretanje izložaba, izdavačke delatnosti, pisanja fotografske literature, nego i iniciranje popularnih tribina, predavanja, kurseva ili animacije fotografskog života uspostavljeni su najviše zaslugom Živojina Jeremića i Stevana Ristića (Foto savez Jugoslavije, Salon fotografije), Dragoljuba Kažića (Fakultet primenjenih umetnosti), Genadija Muravjova i Dragoljuba Tošića (Foto-kino savez Srbije), Nikole Radoševića (USUF i Galerija fotografije), Đorđa Bukilice (Foto klub “Beograd”), Gorana Malića (Nacionalni centar za fotografiju), Predraga Milosavljevića (Foto-služba "Politike"), i dr. Poslednja decenija 20. veka beleži sasvim različite oblike izražavanja u novinskoj, primenjenoj, umetničkoj fotografiji ili fotografiji kao mediju umetnika, i ni broj autora nije mali. Bogatstvo ovih sadržaja ogleda se najviše u Beogradu, ali se često veoma značajne akcije (izložbe, grupne i samostalne, ili autorske foto-monografije), ostvaruju i u Novom Sadu (izložbena galerija "Zlatno oko", kasnije Galerija Foto. kino i video-saveza Vojvodine), Kragujevcu (Narodni muzej), Valjevu (Foto klub), Čačku (Salon fotografije), i drugde, gde je aktivnost u fotografiji naročito porasla tokom poslednje dve decenije 20. veka.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:52 pm

Prvu fotografsku tehniku dagerotipiju, to jest fotografiju na metalu, u Srbiji je prvi primenio trgovac Dimitrije Novaković, koji je za vreme boravka u Parizu 1839. naučio postupak kod pronalazača Luja Dagera. Litograf, slikar i umetnik primenjenih umetnosti Anastas Jovanović naučio je dagerotipski postupak u Beču i već ga je 1841. primenio: najpre je načinio svoj "Autoportret" (delo je sačuvano!), zatim je došao u Beograd i dagerotipisao kneza Mihaila.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:53 pm

Dimitrije Novaković

Prvi srpski fotograf - dagerotipist. Nedovoljno poznata ličnost. Peštanski list Serbske narodne novine od 12. maja 1840, piše da je Novaković „trgovac, Srbin rodom iz Zagreba“ boravio u Parizu u jesen 1839. gde je stekao prva saznanja o dagerotipiji „od samog oca veštine ove g. Dagera“. Tokom kratkog boravka u Beogradu, na proputovanju za Tursku (jer mu je u Zagrebu izdat pasoš za tu zemlju), gde je kao trgovac odlazio, dagerotipisao (snimio) je jedan deo Beograda „na posrebreni list bakra“, a snimak, to jest dagerotipiju, poklonio knezu Mihailu. Ta prva srpska dagerotipija nije sačuvana. U vesti se još navodi da je Novaković „mnogima ne samo mašinu, nego i samu veštinu pokazivao“, čime je upoznao jedan krug ljudi sa tehnikom dagerotipije, što bi se moglo tumačiti i kao prvi trag fotografske edukacije u srpskoj kulturnoj istoriji. Hrvatska fotografska istoriografija navodi da je Novaković (pod imenom Demetar) i prvi hrvatski dagerotipist.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 5:55 pm

Anastas Jovanović

Rođen 1817, Vrace, državna teritorija Turske carevine, a današnja Bugarska - umro 1. novembra 1899 u Beogradu.
Već 1840. počeo je kao prvi Srbin da izrađuje umetničke litografije(ravna stampa sa kamenih ploca). Iste godine pojavljuju se njegove prve litografije Dositeja i Mušickog, a zatim Vuka Karadžića.Te iste, 1840. godine imao je u Beču prilike da vidi tehniku snimanja na metalne ploče francuskog slikara i jednog od izumitelja fotografije Luja Dagera. To je bio prvi susret i dodir Anastasa s fotografijom, tehničkim čudom prve polovine XIX veka. Njega je veoma zanimao taj pronalazak, i zapazio je da na druge studente Akademije fotografija nije ostavila utisak niti ih je privukla. Uz materijalnu pomoć svog zaštitnika i prijatelja Teodora Tirke kupio je Fojgtlenderovu kameru s objektivom Jozefa Pecvala – model No. 3, koja ga je koštala 100 forinti.Anastas s ponosom beleži u svojoj Autobiografiji, „da sam u celom slavenskom svetu ja prvi koji sam počeo da se zanimam fotografijom".
Kada su Karađorđevići došli na vlast 1842. godine, Jovanović je izgubio stipendiju. Od tada živi od litografije, u Beču pravi ikone pravoslavnim Grcima i Cincarima. I dalje je ostao veran Obrenovićima. Knezu Milošu bio je pri ruci pri nekoj operaciji u Beču, a sa knjazom Mihailom, njegovim sinom, viđao se gotovo svakodnevno. Avgusta 1842. godine Anastas je pratio kneza Miloša na njegovom putu po Češkoj i Nemačkoj. Tako se postepeno učvrstilo veliko i dugogodišnje prijateljstvo između Anastasa i porodice Obrenović. Anastas je bio dobar i sa Njegošem i u svom ateljeu uradio je sliku Vladike. Uveče je odlazio Vladici, koji mu je čitao svoj rukopis Gorskog vijenca.
Kao odani prijatelj i saradnik Obrenovića, po njihovom dolasku u Srbiju on preuzima značajne javne funkcije. Naimenovanjem na položaj upravitelja dvora kneza Mihaila 1861. godine, dostigao je najviši stepen u svojoj društvenoj karijeri. Posle ubistva kneza Mihaila 1868. godine, povukao se s položaja upravitelja dvora iako je bio zamoljen da ostane uz maloletnog kneza Milana. Od tada je živeo povučeno, u svojoj kući u Beogradu. Pratio je tehničke novine i bio među prvima u Srbiji koji je u svoju kuću uveo telefon. Bavio se i usavršavanjem mikrofona. Umro je 1899. godine u svojoj kući u Kosovskoj ulici br. 25 u Beogradu, okružen svojom decom. Njegova kći Katarina zabeležila je njegove reči kratko vreme pred smrt: „Šteta, šteta! Sve je bilo toliko interesantno, sve me je toliko interesovalo, a sada je sve prošlo!

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:00 pm

Milica Stojadinović Srpkinja, 1851. kalotipija

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:04 pm

Ljubomir Nenadović, 1851. kalotipija

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:06 pm

Petar Petrović Njegoš, 1851. litografija

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:09 pm

Milan Jovanović

Od sredine šeste decenije pa do kraja 19. veka sudbina srpske fotografije gotovo da je isključivo u rukama profesionalaca. Dragocen doprinos sagledavanju urbanog jezgra Beograda dao je Milan Jovanović, sin vršačkog fotografa Stevana Jovanovića i brat slikara, akademskog realiste Paje Jovanovića. Između 1890-1914, on je sukcesivno snimao varoške mahale i dorćolske avlije, beogradske trgove, ulice i vrtove, eksterijere i enterijere dvora Obrenovića. Te fotografije je Jovanović proizvodio u obliku originalnih fotografskih razglednica (štampane poštanske karte sa fotografijom, u formi kakvu poznajemo, postoje od 1896). On je spretno kombinovao znanja stečena na školovanju u Beču, Minhenu, Parizu i Trstu, koja je obogatio sopstvenim iskustvom i razvijenim osećanjem za likovnost. Njegove fotografije poznatih ličnosti – Milovana Glišića, Todora Stefanovića Vilovskog, Ane Lozanić, Jovana Dučića, Bore Stankovića, Vele Nigrinove, čiča-Ilije Stanojevića i drugih – odlikuju se snažno izraženom karakterizacijom lika, a po modalitetima likovnog izraza unele su novi duh u srpsku fotografiju.

Može se reći da srpska fotografija u celini nikada nije imala autora koji je sa toliko predanosti uspevao da spaja prošlost i suvremenost, da svoje fotografsko delo gradi na principima realizma, istovremeno ugrađujući osećajnost i izvesne romatičarske ideale. Svojim osobenim delom Milan Jovanović pripada nekolicini velikana srpske fotografije koji su prodirali u novo, poput Anastasa Jovanovića pre, ili Riste Marjanovića, posle. Ali, samo je Milanu Jovanoviću bilo dato da svojim delom premosti dva stoleća, obeleživši tako ne samo srpsku fotografiju već i srpsku kulturu. Omogućio je da jasno sagledamo kakvi su bili naši preci, kako su doživljavali svoje vreme, šta su voleli, šta su sanjali i čemu su težili. A tako saznajemo mnogo i o vremenu u kome su živeli ...

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:11 pm

Rista Marjanović

Šabac, 1. mart 1885. - Beograd, 7. april 1969, prvi srpski foto-reporter, autor fotografija neprocenjive dokumentarne vrednosti iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.
Pred Prvi balkanski rat 1912. radi kao urednik za ilustracije američkog lista Njujork Herald (New York Herald) za Evropu. Odlazi na front kao ratni izveštač srpske Vrhovne komande. Evropske novine objavljuju snimke i izveštaje sa bojišta koje Marjanović pravi i piše.
Tokom Prvog svjetskog rata snima bitke na Ceru, Kolubari i druge, a zatim povlačenje srpske vojske kroz Albaniju. 1915. ga Vrhovna komanda šalje u Francusku, gde objavljuje snimke sa bojišta. Na izložbi ratnih fotografija u Parizu 1916. izlaže svoja djela, koja su kasnije prikazana i u Velikoj Britaniji i SAD. Na Solunskom frontu dobija ponovo zadatak snimanja i izveštavanja s bojišta.
Posle Prvog svjetskog rata je zaposlen u agenciji Avala, centralnom pres-birou, i odeljenju za štampu ministarstva vanjskih poslova.
1941. odbija saradnju sa Nijemcima i kvislinzima i nastavlja da snima u tajnosti. Oktobra 1944. snima ulazak partizana u Beograd.
Posle Drugog svetskog rata je radio u agenciji TANjUG.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:15 pm

Branibor Debeljković

Priština, 15. april 1916. - Montreal, Kanada, 13. juli 2003.
Farmaceut, fotograf-umetnik, istraživač stare fotografije, pedagog. Završio gimnaziju u Beogradu i studije farmacije u Zagrebu 1939. Fotografijom se bavio od 1935, najpre amaterski, kao član Foto-sekcije Srpskog planinarskog društva i Foto kluba „Zagreb“ (od 1936), potom je, sa grupom istomišljenika, u Beogradu pokrenuo Klub foto amatera "Beograd" (1939). Jedan od osnivača časopisa Fotografija koji je uređivao od prvog broja (avgust, 1948 ), do maja 1952.
Od najranijeg delovanja u fotografiji snimao prizore iz seoskog i gradskog života, decu, omladinu, i predele – teme koje su činile okosnicu i njegovog docnijeg rada u piktorijalnom maniru. Tokom pedesetih godina više se posvetio mogućnostima samog medija fotografije, u kojima je istraživao prirodne forme, strukture, optičke efekte. Pokazao je sposobnost univerzalnog stvaraoca da sa jednakim uspehom posvećuje pažnju raznim temama i različitim modalitetima iskazivanja u mediju fotografije, koliko i u intermedijalnim preplitanjima. Unosio je duh eksperimenta sa ciklusima "Guteogrami" (1967), "Ja i moje ne-Ja" (1984), "Makulaže" (1971-96)
Kao istoriograf srpske fotografije pionirski je istraživao srpsku fotografsku baštinu, i objavio dela Stara srpska fotografija (1977, drugo izdanje 2005) i Monografija o Prvoj izložbi fotoamatera u Beogradu 1901 (1989), kao i veći broj članaka i ogleda o pojavama u fotografiji 19. veka i savremenog doba. Posthumno je objavljena njegova knjiga Beograd i Beograđani krajem 19. veka viđeni okom Marka Stojanovića (2008 ). "Više od pet decenija delovao i kao hroničar događanja u fotografiji i plodan polemičar čije su ideje, otvoreni pogledi i vatrene diskusije, često izazivali živa i plodotvorna kretanja na pozornici savremene srpske fotografije. Svojim obimnim, tematski raznorodnim i višeslojnim opusom – umetničkim, istraživačkim, istoriografskim, pedagoškim – zauzeo je mesto jedne od vodećih ličnosti u fotografiji kod Srba u drugoj polovini 20. veka." (G. Malić)
Fotografska dela izlagao je grupno ili samostalno na izložbama u Jugoslaviji (više puta), Poljskoj (1961), Finskoj (1980), Nemačkoj (1961), Bugarskoj (1986) i Kanadi 1998

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:18 pm

Pred Oluju 1939

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Funky Angel taj Sub Jan 09, 2010 6:20 pm

Samouverena 1962

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fotografija u Srbiji

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu