Štetne igračke iz Kine

XTRAT :: PORODICA :: DECA

Ići dole

:deda: Štetne igračke iz Kine

Počalji od Admin taj Čet Apr 23, 2009 3:52 pmŠtetne igračke iz Kine
07:42 22.04.2009. / Izvor: Press
Evropska unija je prošle godine iz prometa povukla gotovo 1.900 opasnih proizvoda, što je za 16 odsto više nego 2007. Najčešće su proizvodi s opasnim materijama ili rizikom od povreda, odnosno gušenja, bili igračke, elektronski uređaji i automobili, a čak 50 odsto njih je bilo poreklom iz Kine. Naročito je poražavajuće to što je svaki treći proizvod koji se našao na crnoj listi EU bio namenjen deci.

Prema podacima „Rapeksa" (RAPEX), sistema EU za upozoravanje na opasne proizvode, najveći deo opasnih proizvoda je iz Kine, i to polovina, a 10 odsto je nepoznatog porekla, pri čemu je takođe moguće da su i ti proizvodi iz Kine.

Najčešće se radi o igračkama, zatim električnim aparatima, motornim vozilima, odeći i drugim tekstilnim proizvodima, ali i o drugim proizvodima za decu.

Evropska komisija navela je da se od skandala s lutkama kompanije „Matel", koje su sadržale olovne boje, u Kini do danas malo toga promenilo. U 600 slučajeva evropski zaštitnici potrošača zatražili su od kineskih vlasti da ispitaju odakle dolaze otrovne materije u proizvodima, a oni su samo u 50 odsto slučajeva pronašli počinitelje.

Igračke najopasnije

Poverenik za zaštitu potrošača u EU Meglena Kuneva naročito je upozorila Evropljane na kineske igračke.

- Kineske vlasti uspele su da ispitaju i pronađu odgovorne u samo 50 odsto slučajeva, stoga Evropska komisija namerava da poveća pritisak na Kinu - izjavila je Kuneva, i dodala da je učinjen pomak, ali da ona još nije zadovoljna.

Prema rečima Kuneve, cilj EU je zatvaranje onih fabrika koje bez kontrole u Evropu izvoze proizvode opasne po zdravlje potrošača.

Inače, trenutno SAD i EU pregovaraju s Kinom koja na pritisak Unije počinje da zatvara fabrike iz kojih izlaze opasni proizvodi. U kineskoj industriji igračaka za godinu dana od 8.600 zatvoreno je 4.400 preduzeća, što je gotovo polovina. Kineske vlasti govore da je razlog tome pad ugleda kineskih proizvoda na tržištima u Evropi i SAD. Proizvođač igračaka „Matel" morao je platiti štetu zbog otrovnih boja za igračke u visini od 12 milijardi evra.


_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


XTRAT :: PORODICA :: DECA

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu