Arhetipovi u astrologiji

Ići dole

:deda: Arhetipovi u astrologiji

Počalji od Admin taj Sre Dec 10, 2008 5:08 pm

Arhetipovi u astrologiji


Korišćenje astrologije za sopstvenu transformaciju pomaže nam da prevaziđemo karmičke obrasce i menjamo tok stvari. Aspekt koji boli jeste aspekt koji nam pomaže da razvijemo onaj deo ličnosti u nama koji je slabo razvijen. On nam može biti putokaz….

koji nas može usmeriti na osobe preko kojih će nam dolaziti lekcija, na koji način, kroz koja polja itd. I šta je to što nismo shvatili i zbog čega taj aspekt boli.

Astrološki aspekti mogu se prikazati kao arhetipovi, tj kao večne teme u našim životima koje se ponavljaju kroz vekove. Tako da aspekti u stvari jesu arhaični, a ono što im daje oblik u našem životu to smo mi sami. Mi osećamo te nesvesne instinkte na ovaj ili onaj način koji se filtriraju kroz nas i dolaze na svet u svom određenom pojavnom obliku. Aspekt je slep. On ne zna za dobro niti za zlo. To je određena energija univerzuma koja nas pobuđuje iznutra na određenu akciju. Svi aspekti su samo potencijali za nešto. I svi oni u svom arhaičnom, primitivnom obliku leže unutar nas. Mi im tokom naših života pomažemo da odrastu. Da postanu svesni sebe. Da svesno biraju svoj oblik. Ako ovo ne radimo svesno, oni nose energiju koja svakako traži svoj spoljni izraz i mora da se manifestuje kroz različite događaje. Tako da ukoliko određen aspekt ignorišemo, pravimo se da ga ne posedujemo itd on će se manifestovati na svoj primitivan način. I mi i naša okolina ćemo patiti zbog toga.

Postoje večite teme: mit o heroju (uglavnom aspekti sa Suncem), mit o detetu (takođe Sunce, pa i Merkur) kao kreativni potencijal, mit o ponovnom rođenju (Pluton), mit o Spasitelju (Neptun), ….

Kroz priču o arhetipovima možemo jasnije sagledati koga mi privlačimo i zašto. Zašto privlačimo određen tip muškarca ili žene, iako nam prilikom upoznavanja pa i nešto kasnije nisu izgledali ni najmanje slični sa našim prethodnim izborima. A slična priča se ponovila.

Astrologija jeste nauka koja je u službi čoveka. Mi možemo imati velike koristi od saznanja do kojih pomoću nje možemo doći. Međutim, za ovakvu vrstu saznanja potrebna je velika hrabrost, pre svega je potrebno da se suočimo sa sopstvenim manama, da naučimo da prihvatimo sopstvene vrline, da korak po korak saznajemo sebe sve više. Na taj način, posmatranjem sebe u različitim situacijama shvatićemo koji skriveni programi unutar nas dovode do toga da biramo neodgovarajući posao, neodgovarajuće partnere, ili neprijatne situacije. Ovo se može dešavati svesno, tako što ćemo odlučiti da koristimo planetarne energije kako bismo se dalje razvijali ili ćemo odlučiti da povodom toga ne preduzimamo ništa. I na taj način mi ćemo biti kokreatori naše sudbine samo će se ovo odigravati na nesvesnom mivou, odnosno bez našeg znanja. Baš to što se odvija na nesvesnom nivou znači da će naši nesvesni programi odlučivati o tome sa kime ćemo ući u vezu, koji posao ćemo odabrati, kako ćemo na određene situacije reagovati itd. Kada se zapitamo zašto nam se određene situacije, naročito neprijatne ponavljaju upravo ovakav način nesvesnog življenja je odgovoran za to.

Mi smo vrlo moćna bića, posedujemo moćno oruđe koje nas odvaja od svih drugih živih bića - svest, koju mi ne koristimo dovoljno. Svest nam daje ogromnu mogućnost da utičemo na svoj životni put. Isključivo od nas samih zavisi da li ćemo živeti jedan aspekt na najnižem razvojnom nivou ili ćemo radom na sebi uspeti da izvučemo iz njega maksimum. Ovo je naročito bitno ukoliko se radi o aspektu koji se tradicionalno smatra lošim. Ukoliko imamo ovakav jedan ili više aspekata u svom natalnom horoskopu, a ne radimo na njemu, njegova negativna simbolika će se u potpunosti ostvariti. Na ovaj način, verovatnoća prognoziranja budućih događaja ovakvoj osobi je velika, jer ona ne odstupa od onoga što se ’po defaultu’ pod ovim aspektom odvija. Kako čovek napreduje na svom duhovnom putu, tako ova simbolika postaje sve složenija, sve šarolikija, nepredvidivija…. Osoba postaje svesna svog aspekta, i ima moć da njegovu energiju usmeri u nekom drugom pravcu. Tada možemo govoriti o korišćenju slobodne volje u astrologiji.

Ovaj trenutak je jako bitan, trenutak kada shvatimo da je slobodna volja naš svestan izbor. To znači da naš životni put, zavisi u velikoj meri od naše odluke.planete1-300x161 Arhetipovi u astrologiji

Međutim, pre nego što ćemo biti u stanju da ovim aspektima manipulišemo, potrebno je puno rada na sebi, počevši od prihvatanja sopstvenih nesavršenosti, posmatranja i jasnog sagledavanja kako naši skriveni programi rade, shvatanje mehanizama ovih nesvesnih procesa pa do svesnog korišćenja energija aspekata koje su nam date. Proces osvešćivanja nesvesnih sadržaja je doživotan jer kako kaže Jung, ne postoji čovek koji je u potpunosti osvestio svoje nesvesno. Astrologija ne donosi brze rezultate, i onda kad mislimo da smo jedan aspekt koji nam je zadavao probleme razrešili, možemo zateći sebe kako ponovo pravimo i ponavljamo istu grešku, samo ovoga puta na višem nivou. Tako u stvari, svaki put kada radimo sa određenim aspektom, mi sve dublje i dublje ulazimo u srž problema i svaki put je teže prepoznati taj skriveni mehanizam po kome radi određen aspekt. Ali to i jeste način za povećanje svesnosti. I to nas ne sme obeshrabriti. Astrologija jeste tu da nam samo da putokaz na osnovu koga možemo da učimo i da se razvijamo.

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu