JOGA

Ići dole

:deda: JOGA

Počalji od Admin taj Pet Nov 14, 2008 11:09 pm

SAHAĐA JOGA


UVOD

Sađa Joga se razlikuje od bilo koje druge do sada poznate joga metode jer počinje od Samorealizacije umesto da istu predstavlja kao neostvariv san ili daleki cilj. Njena Svetost Matađi Šri Nirmala Devi je ovo učinila mogućim pošto se rodila već samorealizovana, te je stoga u stanju da i drugima prenese svoj dar Božanskog Otkrovenja. Kroz nju protiče beskonačna mudrost, ljubav i moć time sto je direktno povezana sa samim izvorom života, dok se drugi moraju oslanjati na krajnje neadekvatan potencijal sadržan u njihovim ličnim baterijama.

Spontana realizacija Božanskih tajni je prva od tri fundamentalne razlike između Sađa Joge i drugih joga metoda. Samorealizacija je ključ koji otključava i otklanja sve nevidljive barijere što blokiraju životnu silu Kundalini, te su stoga Krija tehnike purifikacije i asane Hatha Joge krajnje nepotrebne nakon što je ovakav poduhvat već postignut. Pošto Božja Milost sija na duhovnog tragača od samog početka, ego, inače glavni kočničar duhovnog uzdizanja, se ne razvija i ne pojavljuje tokom našeg uzdizanja. Time se otklanja svaki osećaj odvojenosti dok se prosvetljena osoba spaja sa samim Okeanom Ljubavi.

I na kraju, Majka-Matađi, za razliku od ostalih gurua, otvara svoje srce svima koji zatraže njenu milost i nikoga ne odbija, ma kakvi njihovi prestupi i nedostaci bili.

Ova knjiga predstavlja jednostavnu radnu osnovu za Sađa Jogu. Iako neka od predstavljenih učenja mogu da deluju čudno u odnosu na uobičajene standarde joga učenja, sigurno će se pokazati da u praksi itekako deluju.


Neka smo svi blagoslovljeni Samorealizacijom Šri Matađi.

SAHAĐA JOGA


Iz malenog, malenog semena izrasta veliko drvo. U proleće ono cveta, a u leto od cveta nastaje voće.

Naš duhovni rast je jednako jednostavan i prirodan proces. U svima nama postoji seme, već postojeće znanje Sopstva, zvano Kundalini.

Kada Božanska ljubav udahne život ovom semenu mi se nalazimo ponovno rođeni u dimenziji duha, te otkrivamo drvo života što postoji u nama, kao i božanski dah u obliku sveprožimajuce vibracije. Kao i cveće, i mi posedujemo sopstvenu mirisnu notu. Mi sazrevamo kao voće, sazrevamo u celovitost.

Evoluirali smo iz našeg porekla u premordijalnoj materiji do stadijuma u kom možemo baratati kompleksnim teorijama evolucije i egzistencije. Ali da li shvatamo da ono što stoji iza naših intelektualnih analiza jeste činjenica da je evolucija i dalje živ proces, koji se tiho i u kontinuitetu nastavlja sve do našeg konačnog ostvarenja? Ili se, u svoj našoj aroganciji, doživljavamo kao da već jesmo na najvišem stadijumu ljudskog razvoja?

Sam termin 'put' pretpostavlja i stizanje na određenu destinaciju. Ako je tako, gde smo mi to danas? Da li je ovo Novi Jerusalim? Kako to može biti? Ako je zaista Božji plan da se na Zemlji i u našim srcima uspostavi Carstvo Božje, onda izgleda da nam je još dosta potrebno do postignuća tog cilja.

Mi živimo u svetu patnje i konfuzije, u svetu robovanja materijalnom i korisnom, gde je osećaj sa moralnost krajnje poremećen. Vekovima smo se borili za rešenje putem svih mogućih spoljnih činilaca, dovoljno dugo da shvatimo da odgovor ipak leži unutar nas samih, u transformaciji individue.

Mnogi danas prolaze kroz ovakvu transformaciju, evoluirajući u svest duha, spoznavajući unutar sebe samih onu suštinsku iskru koja ih spaja sa Apsolutnim, i posmatrajući kako ih svi strahovi i sumnje relativnog sveta napuštaju, kao što stara čaura otpada pri nastanku novog svetlosnog leptira.

Kroz istoriju su postojali mnogi veliki muškarci i žene koji su pokušali da podignu svest čoveka do nivoa do koga bi on mogao spoznati samoga sebe, ali su na žalost njihova učenja često korišćena za stvaranje još većeg razdora i hipokrizije. Izgleda da je puka jednostavnost originalne note bila isuviše jednostavna za njihove uši.

Danas Sveta Majka aktivno širi univerzalnu poruku božanske ljubavi, integrirajući note muzike iz prošlosti u dinamičnu, novu harmoniju. Njena publika sada ima bolje naklonjen sluh. Oni učestvuju kao instrumenti u Njenoj pesmi. Kroz realizaciju koju ona manifestuje, publika po prvi put prolazi kroz iskustvo poznavanja Sebe i vidjenja tog Sopstva u drugima. Njena Svetost Mataji Šri Nirmala Devi otvorila je vrata kolektivne svesti, tom krajnjem evolutivnom skoku u kome čovek dostiže jedinstvo sa Sobom i sa svojim Izvorom.

Joga znači 'sjedinjenje', sjedinjenje sa nečim višim od nas samih, sa nečim suštinski božanskim. 'Sađa' znači 'spontan', a takođe i 'urođen'. Dakle pod Sađa Jogom se podrazumeva da su sredstva spontanog sjedinjenja sa božanskim nama svima urođena. Da bismo postigli to sjedinjenje, sve sto treba da uradimo jeste da se molimo Njenoj Svetosti Šri Matađi i da dopustimo da se ono desi. Mi to ne možemo postići sopstvenim naporom, jer je ono spontano, tj. jednostavno se desi. Ono je dato kao poklon, kao blagoslov.

Pre realizacije, Kundalini postoji unutar nas samih, i to u svom uspavanom stanju, sklupčana unutar trougaone kosti na samom dnu kičmenog stuba. Kada dođe do njenog buđenja, ona se diže kroz suptilni kanal u kičmi kako bi na kraju probila kroz kost fontanele (Brahmarandhra) i prošla kroz nju (vidi sliku na strani 14). Ovde u najvišoj čakri Sazrari (Sahasrara), čakri sa 'lotusom od hiljadu latica', je tačka Joge, tačka u kojoj se individualna svest sjedinjuje sa sveprožimajućoj moći kolektivnog nesvesnog. U isto vreme Kundalini dovodi do buđenja Duha koji se nalazi u srcu i tada počinje da pulsira. Kada Kundalini prođe kroz Agnja centar u mozgu , svaka misao prestaje. Duh koji je sada probuđen u nama manifestuje se kao tok svežih vibracija, koje se poput povetarca krecu preko nasih ruku i iznad krune i slepoocnica. Tada počinjemo da osećamo različite senzacije u prstima, pošto nam sada Kundalini signalizuje trenutno stanje naših čakri. Ovo stanje se naziva vibratorna svest i to je stanje u kome mi u stvari osećamo naše Sopstvo dok se ono putem vibracija manifestuje u našem centralnom nervnom sistemu. Pošto sada naše Sopstvo, koje je po prirodi Duh i esencija našeg bića, postaje deo našeg svesnog doživljaja, ovo stanje se takođe naziva i Samorealizacija.

Čitav ovaj proces započinje kada Njena Svetost Šri Matađi probudi Kundalini. Tada se Kundalini, potaknuta vibracijom koja zrači iz bića Svete Majke, automatski diže pod Njenim stručnim vodstvom i ispunjava vas osećajem mira i blaženstva. Kao sto Ona često kaže sa svojim karakterističnim humorom, 'Kundalini je moj deo posla. Ako ja znam taj posao, zašto biste vi bili uznemireni? Vi znate da radite neke druge poslove, a ja znam ovaj...'

Šri Matađi predaje Sađa Jogu i velikodušno deli iskustvo Samorealizacije od 1970. godine. Rođena je 21. Marta 1923.god. u Čindavari, maloj brdovitoj stanici blizu Nagpura, u srcu Indije. Danas je ona žena diplomate Ujedinjenih Nacija, sa dve kćerke i četvoro unučadi. Iako je rođena u hrišćanskoj porodici, Ona je prigrlila istinu svih religija i to manifestovala u svom univerzalnom učenju.

Pored njenih nesumnjivih moći i istinske dubine duhovnog znanja, Šri Matađi je ostala žena izuzetnu poniznosti, fontana mudrosti i razboritosti, kao i konstantan izvor smeha i radosti. Ličnost sa toliko predivnih crta koliko brilijantni kristal ima stranica, Ona je ipak, u centru svoga bića, jedno sa duhom Njenog učenja, prečisto svetlo ljubavi koje isijava iz srca tog kristala.

5. Maja 1970.god. Ona je osvedočila otvaranje Sahasrara čakre Virate. Virata je Univerzalno Biće, manifestovani aspekt Boga, u čijem liku je sve stvoreno. Svako otvaranje čakre u Njegovom duhovnom instrumentu najavljuje novi stadijum u našoj evoluciji pošto stvara identičan potencijal u suptilnom instrumentu svakog od nas. Zadnja čakra koja je otvorena pre ove bila je Agnja. Ona je otvorena prilikom Hristovog uskrsnuća. Njena Svetost Šri Matađi je znala da je sa otvaranjem Sahasrare došlo vreme da se čovek uzdigne do svog predodređenog cilja, do slave Carstva Božjeg.

v ISKUSTVO SAĐA JOGE

Prva stvar koju treba shvatiti je da se u Sađa Jogi 'nesto' zaista desi. Iskustvo Sopstva je zaista stvarno, ne delimično ili neodređeno, već konzistentno i dokazivo.

Prosvetljenje u obliku stanja svesti bez misli (nirvichar samadhi) nastupa kada Kundalini dopre do Sahasrare. Kada probije istu, sveže vibracije počinju da teku. Ono što iznenađuje mnoge je to što vibracije sa slike Njene Svetosti Šri Matađi bude Kundalini na isti način na koji to čine u kontaktu uživo. Stoga prateći ovu proceduru otvorenog uma i vi možete iskusiti Samorealizaciju, postižući potpunu relaksaciju i uzdizanje do stanja kolektivne svesti. Ponovo naglašavamo da je ovo stanje stvarno. Ono nije plod bujne mašte niti projekcija neke spoljašnje sile, već vaša sopstvena realizacija koja se odigrava unutar vas samih.

Da biste se pripremili, potrebno je da se opustite i osećate udobno. Skinite cipele i raskomotite se. Postavite fotografiju Njene Svetosti Šri Matađi tako da pred njom sedite na najudobniji način. Najbolje je sesti na pod kako biste imali bolji kontakt sa Majkom Zemljom, ali ukoliko vam to ne odgovara isto tako možete sesti i na stolicu. Pokušajte da sedite tako da vam je kičma prava i um smiren. Kundalini ima svoje dostojanstvo koje uvek mora biti poštovano, kao sto se mora poštovati Božanski protokol.

Sa očima uperenim u sliku, držite vaše ruke prema njoj tako što su vam dlanovi okrenuti na gore. Možete oslanjati ruke na vaše krilo. Zatvorite oči i dopustite vašem umu da se smiri. U slučaju da dođe do bilo kakvog treptanja, ili ako počnete da primećujete bilo kakvo svetlo, boje ili da imate vizije, to znači da postoji problem u Agnja čakri i da treba da otvorite oči i zadržite pogled na slici Šri Matađi. Pažnja treba da je ublažena u smislu da ne treba da se fokusira na neku specifičnu tačku. Ukoliko vam se i dalje javljaju misli, pokušajte da se odvojite od njih tako što ćete ih posmatrati dok ne nestanu. Oprostite svakom ko vas je bilo kada povredio ili vas učinio nesrećnim. Zapitajte se 'Sta to razmišljaš?'

Ukoliko ste do sada vodili prilično normalan život, nećete osećati nikakve fizičke senzacije već samo postepeno opuštanje vašeg unutrašnjeg bića. Možete osetiti kako vam se Kundalini kreće uz kičmu do krune na glavi. Kada dođe do Agnja čakre u centru mozga, misli će spontano i bez napora nestati. Stanje svesti bez misli ne znači da vi niste u stanju da mislite, već da vidite sebe van toka misli, u stanje čiste svesti.

Pokušajte da jednostavno budete svedok svega sto se dešava, prateći to bez mišljenja. Ne postoji nikakva opasnost, ništa čega biste se trebali bojati, jer je priroda Kundalini zaštitnička i majčinska. Kao i vaša majka, ona čini samo ono što je najbolje za vas, njeno jedino dete.

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 44
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: JOGA

Počalji od Admin taj Pet Nov 14, 2008 11:09 pm

Kada Kundalini dospe do Sahasrara čakre i prođe kroz fontanelu spajajući se sa univerzalnom svešću, na vašim dlanovima počećete osećati sveže vibracije poput povetarca. Ovo je božanski povetarac koji se pominje u mnogim svetim spisima – kao vetar Svetog Duha u Bibliji, kao Jevrejski 'ruach', kao 'chaitanya lahri' koga je opisao Adi Shankaracharya. On se takođe pominje u našoj literaturi, kao npr. u stihovima Vordsworta:

'Blagi, stvaralački povetarac,

Životni povetarac koji je nežno nastavio svoj put

Preko stvari koje je stvorio,' [1]

Ili u stihovima Vilijema Blejka:

'I ipak se dah Božanski kreće

A taj dah je ljubav.' [2]

Ukoliko pomenuti povetarac prolazi uravnoteženo kroz obe ruke, možete biti sigurni da je vaš instrument u dobrom stanju i da će se Kundalini dići skroz do kraja. Sada je samo potrebno da se opustite i uživate u vašoj realizaciji u meditaciji, 'jer vi ne možete meditirati, već samo možete biti u stanju meditacije, prolazeći kroz doživljaj'.

Iako ovo zvuči kao dug proces, onima koji su istinski proveli svoj život prateći put pravičnosti, realizacija će uslediti u deliću sekunde. Ipak, nekima od nas će trebati malo duže.

Ponekad možete osetiti svežu vibraciju na samo jednoj ruci. Ukoliko se radi o desnoj ruci, stavite je na srce (leva strana) dok levu ruku držite usmerenu prema slici. Ovim dajete podršku slabijoj levoj strani. Takođe, možete desnu ruku položiti na Majku Zemlju, simulirajući kanal kroz koji problemi iz vašeg sistema mogu da izađu.

Ukoliko sveži povetarac osećate samo na levoj ruci, tada je možete položiti na vašu jetru (ispod najdonjeg rebra sa desne strane), a desnu ruku držati prema slici. Levu ruku takođe možete držati tako da je dlan okrenut prema vama a prsti upereni prema nebu. Nastavite dok se dve strane ne izbalansiraju i dok tok ne bude ujednačen kroz obe ruke.

Možete osetiti i toplinu, golicanje, težinu ili trnjenje u obe ruke, a takođe možete da ne osetite ništa. Ukoliko dođe do bilo koje od navedenih senzacija, to znači da postoji prepreka u vašem suptilnom instrumentu. Mi ove prepreke nazivamo zakrčenja ili 'badhe'. Kada Kundalini prolazi kroz zakrčenu čakru, dolazi do trenja koje generiše toplinu koju vi tada osećate. Da biste otklonili ove prepreke možete se poslužiti sa četiri elementa. Da bi se koristio element vatre (Tej Mahabhuta), potrebno je zapaliti sveću ispred slike.

Potom rastopite malo soli u lavoru tople vode i sedite pred sliku sa stopalima u lavoru (ova tehnika je poznata kao 'parenje nogu'). Zakrčenja će tada biti spaljena u plamenu i apsorbovana u soli (element zemlje) i vodi. Nakon petnaest do dvadeset minuta obrišite noge, izbacite vodu, operite ruke, i potom ponovo proverite vibracije.

Postoje mnoge tehnike čišćenja pored potapanja nogu, uključujući i upotrebu odgovarajućih mantri i badha, Muhamed Sahibove metode sa prstima i limunom, pa čak i sa vašim cipelama. Svo ovo znanje se prima nakon realizacije i mora se primenjivati u praksi ako želimo da se efekti samorealizacije održe. Jer kada se Kundalini jednom podigne, ona se prilikom težih slučajeva ubrzo spusti u one čakre kojima je potrebna Njena pažnja. Dok realizacija ne iziskiva nikakav napor, njeno održanje zahteva određeni stepen samo-čišćenja i samorazumevanja. Sa ovakvim razumevanjem mi održavamo sami sebe, kako bismo mogli manifestovati moći našeg duha, otkrivajući Sađa Jogi sopstvenu lepotu i načine uživanja u toj lepoti kako u sebi tako i u drugima.

Njena Svetost Šri Matađi obično kaže: 'Koliko meditirate, toliko volite'. Trudite se stoga da meditirate svakodnevno, rano ujutro i naveče nakon posla. Prvo se pročistite koristeći prikladne metode, a potom pokušajte da jednostavno sedite u stanju svesti bez misli i tu započnete sa pravom meditacijom. Regularnost je važnija nego dužina trajanja meditacije. Na početku će efekt biti kumulativan. Važno je da vaša meditacija nikada ne bude puka forma ili ritual, već da uvek bude od srca.

Najjača meditacija se obično iskusi u grupnoj meditaciji sa drugim realizovanim dušama. Sa takvim dinamičnim ljudima prepunim ljubavi vibracije su proporcionalno jače, a iste kvalitete se razvijaju i u vama. Sastajanja sa drugim Sađa jogistima vam takođe daje priliku da radite na drugima, što je najbrži način da rada na sopstvenom rastu. Kako čistite njih, čistite i sebe. Njena Svetost Šri Matađi često kaže: 'Sađa Joga nije osmišljena za par pojedinaca. Celina mora biti probuđena.'

v INSTRUMENT

Instrument našeg prosvetljenja je sazdan na strukturi od tri glavna kanala ili nadija (označeni na slici rimskim brojevima). Ovi suptilni kanali se nalaze unutar kičme i izražavaju se kroz autonomni nervni sistem koji se sastoji od levog i desnog simpatičkog nervnon sistema, i centralnog parasimpatičkog nervnog sistema.

Centralni nervni sistem predstavlja svest koju smo dostigli tokom naše evolucije do ljudske svesti. Sađa Joga sada prosvetljava nas centralni nervni sistem svešću našeg Duha. Kroz ovaj sistem mi stoga možemo zaista osetiti naš Duh kako se manifestuje putem vibracija.

Pomenuta tri suptilna kanala (ili Nadija) se zovu Ida (I), Pingala (II) i Šušumna (III). Oni su raspoređeni tako da stvaraju energetske centre poznate kao čakre (1-7). Čakre vladaju svim aspektima našeg bića i opskrbljuju nas energijom za sve naše potrebe i funkcije. Svaka od čakri ima svoje vladajuće božanstvo, tj. poseban aspekt jednog Svevišnjeg Boga, aspekt koji vlada tim centrom, smešten je u iskonskom instrumentu Virate i ogleda se u našem instrumentu. Mi smo istinski stvoreni, kako se kaže u Bibliji, po slici i prilici Boga.

Stoga, na primer, Gospoda Krišnu pronalazimo u Višudi čakri (5a) a Gospoda Budu u ego centru (E). Mi možemo probuditi ova božanstva u nama putem Sađa Joge koja nas uči kako da uspostavimo vezu sa njima i koje mantre da koristimo. Kada su te mantre korištene od strane realizovanih duša, one predstavljaju vid prosvetljene komunikacije. Na ovaj način su sve vere i sve istine integrisane pod okriljem moderne Sađa Joge, te 'Mahajoge'.

Kundalini je smeštena u bazi našeg instrumenta, sklupčana u 3,5 namotaja ('kundala' znači namotaj) u Muladara čakri, tj. unutar trougaone kosti u korenu kičme. Kada dođe do njenog buđenja, Kundalini kreće da pulsira unutar ove kosti (još se naziva i 'sacrum'), i nastavlja da pulsira dok se uzdiže duž kičmenog stuba.

Ova božanska energija je pokretačka sila našeg prosvetljenja, noseći sa sobom našu pažnju do najvišeg nivoa realizacije. Potom kao naša lična arhiva ugrađena u nama, Ona snima i čuva svaki detalj našeg pređašnjeg postojanja. Ona ima svoju vrhunsku inteligenciju i radi za nas na najbolji mogući način, sa izrazitom ljubavlju i brižnosti.

Obično se za buđenje Kundalinija kaže da je veoma opasno, praćeno sa strašnom vrućinom i bolom. Takav je doživljaj onih koji su eksperimentisali na nesmotreno naivan i nedozvoljen način, a naročito ukoliko su pokušali da povežu Njeno buđenje sa seksom. U takvim slučajevima, božanstvo koje čuva nevinost i čistotu Kundalini, Šri Ganeša, izražava svoju ljutnju u talasima vreline. Zbunjeni početnik takođe može iskusiti frasove u kojima gubi kontrolu nad telom i umom. Može da počne da skače i urla bez ikakvog vidljivog razloga. Takođe može doživeti i halucinacije. U vrhuncu svog neznanja, isti može interpretirati navedene upozoravajuće signale kao samo buđenje Kundalini i verovati da je prošao kroz istinsko iskustvo prosvetljenja!

Na licu takve osobe se može videti sva muka kroz koju prolazi. Nakon istinske Samorealizacije, lice naprosto zrači. Vi izgledate mnogo mlađi, telo vam postaje aktivno i srazmerno. Čitava ličnost postaje magnetična i prelepa. Pošto vam se prioriteti menjaju, vi zauzimate dostojanstven i slavljenički stav prema životu.

Kundalini je apsolutno čista. Ona nas poznaje iznutra i spolja i dići će se samo kod onoga čija je želja fiksirana u kupanju u toj istoj čistoti. Istinito je da Njeno prvo buđenje može biti veoma dramatično; neki ljudi su imali osećaj da im se kruna na glavi topi poput leda, te da se talas za talasom svežih vibracija survavaju preko njihovog bića dok im je srce preplavljuje radost. Međutim, kod onih čiji je instrument čist kao kod dece, zapravo se malo šta oseća. Oni jednostavno postaju ta sreća i blaženstvo. Tamo gde postoje zakrčenja, Kundalini je nežna i isceljujuća. Možete osetiti malo toplote ili trnjenje, ali taman toliko da bi se ukazalo na problem. Kao što Njena Svetost Šri Matađi kaže: 'Ona je vaša ljubljena majka i vi ste Njeno jedino dete. Da li bi vas Ona ikad povredila ili opekla? Ona samo daje indikacije.'

Kundalini je takođe iscelujuća moć. Kao nus-proizvod naše realizacije, mi primamo i dobrostojeće stanje (kshema) našeg organizma, i u stanju smo da, uz Njenu pomoć, uspostavimo isto i u drugima. Većina bolesti su rezultat oštećenja čakri. Kundalini ih isceljuje najprirodnijim putem – iznutra. Iako su zato plodovi Njene tihe industrije prilično čudesni, Sađa Joga ih ne predstavlja kao čudotvorna isceljenja. Iako je nepoznata mnogima, Kundalini je prirodna sila, i u njenoj je prirodi da popravi ono što je slomljeno, te da isto iznova ujedini sa celinom.

Do bolesti dolazi kada se suptilne kvalitete čakri zanemare ili poreknu. Prilikom takvog čina, čakra o kojoj se radi tada radi sa defektom i u njoj se smanjuje Božanska energija. Čakre takođe mogu biti iscrpljene prilikom nekog hitnog slučaja u jednoj od čakri, ili prilikom stanja šoka kada simpatički nervni sistem postavlja velike zahteve čakrama. Kada takva preterana aktivnost potpunu iscrpi određenu čakru, božanstvo koje predsedava tim centrom više nije aktivno, te se stoga taj deo tela gasi u svom domenu i više nije povezan sa centralnom linijom koja se zbrinjava o celini. Ćelije u tom domenu sada rade na svoju ruku. U odsustvu vrhovne kontrole ćelija postaju malignim i umnožavaju se hotimice, bez proporcije sa celinom. Sada možemo shvatiti kako rak zaista nastaje i zašto se može izlečiti samo metodom kao što je Sađa Joga. Samo buđenjem predsedavajućeg božanstva oštećene čakre i kroz iscelujuću moć Kundalini može doći do ozdravljenja čakre i dovođenja divljajućih ćelija pod kontrolu.

U takvom slučaju, prvo što treba uraditi jeste da putem vibratorne svesti ustanovimo koja je čakra oštećena – sve čakre možemo osetiti na svojim prstima. Potom preduzimamo neophodne korake, upućujući Kundalini u relevantne centre, budeći božanstva u tim centrima, šaljući vibraciju u njih, i slično. Uz pomoć Kundalini, putem buđenja, usmeravanja i balansiranja energije, većina bolesti može biti izlečena, jednom za svagda.

Kundalini je sila koja vas obdaruje svim ovim blagoslovima, i Njena moć u vama je u direktnoj proporciji vašoj iskrenoj želji za Njom. Njena Svetost Šri Matađi kaže: 'Kundalini je želja Božja. To nije želja za Bogom, već je to želja samog Boga u vama. Stoga ona može biti probuđena samo putem te želje. To je želja Boga u vama koja se usađuje duboko, a ta želja od Boga je Šakti. I želja Božja je da vas voli. Stoga ne osuđujte i ne uništavajte sebe ili druge. Zadržite se uvek u svom centru (budite umereni) i poštujte svoje održavanje (dharma). Želja Božja je da vas uvede u Carstvo Božje. On će morati da odradi taj deo posla ako želi da Njegovu kreaciju podari smislom. Jedino što je na vama da uradite jeste da ne upropastite svoje biće ekstremnim ponašanjem.'

***

(završni deo o Sahasrari)


U Sahasrari dolazi do integracije čitavog instrumenta. Svaka čakra ima svoje mesto ovde, kao što se ovde nalazi sedište svih božanstava u Virati.

Tek sada mi zaista prevazilazimo relativni svet, iznad tri gune, i dostižemo apsolutnu realizaciju nebesa na zemlji. To je ta zemlja koja prevazilazi naša najluđe fantazije, ono što se rečima ne može iskazati, naša krajnja destinacija koja se prostire u večnost. Kada Kundalini dostigne Sahasraru, latice lotusa se otvaraju i dolazi do prosvetljenja (samadhi). Tada možete osetiti moćno pulsiranje u kruni na glavi, praćeno senzacijom topljenja i toka svežih vibracija sa fontanele. Ovo je to krštenje sa kojim znate da ste istinski ponovo rođeni.

Sada počinje vibratorna svest. Pošto Kundalini ujedinjuje našu individualnu svest sa univerzalnom, Atmu sa Paramatmom, mi smo odjednom usklađeni sa univerzalnom talasnom dužinom vibracija. Ove vibracije prožimaju kosmos, ali ih pre realizacije mi ne poznajemo jer smo i dalje u 'jajetu'. Kada Kundalini probije ljusku tog jajeta, mi se pojavljujemo u Carstvu Božjem, u kolektivnom nesvesnom, i pevamo pesmu Carstva dok vibracije sviraju kroz instrument koji smo postali.

Pošto je ljudska svest ujedinjena sa božanskom, dostiže se najsuptilniji nivo komunikacije, a to je kolektivna svest. U našem postajanju prenosioca te božanske sile, mi postajemo jedno sa svim drugim prenosiocima. Tada istinski učimo da cenimo pravu dubinu i lepotu druge osobe u vibracijama. Više ne sudimo procesom mišljenja, već po vibraciji – samo postavimo pitanje i pozitivan odgovor će nam doći u obliku svežih vibracija. Sedite u položaj za meditaciju i jednostavno zapitajte vibracije. To je najuzvišenija konverzacija.

Predsedavajuće božanstvo Sahasrare, Šri Kalki, tek treba da dođe. Sa njegovih jedanaest destruktivnih sila (ekadasha rudra), On je finalna, najsilnija inkarnacija Šri Višnua. On je 'Jahač Apokalipse' čiji jedini cilj je svršetak svakog zla. On je taj strašni sud koji je već počeo. Mi ćemo se uzdići ili pasti u zavisnosti od Kundalini, tj. od zavisnosti od toga da li smo kroz Nju prepoznali istinu.

Šri Matađi, kao izvor ove Mahajoge, takođe ima svoje sedište u Sahasrari. Kroz vibracije koje zrače od nje vaša Kundalini se budi, vaš večni Duh se budi, i vi osećate te vibracije. Zahvaljujući Njoj vi možete probuditi svoju Kundalini, možete dati realizaciju drugima, možete lečiti bolesti, i možete deliti poruku božanske Ljubavi sa celim svetom.

Tu mora da postoji rezon, i tu mora da postoji smisao. Upitajte sebe, 'Ko je Šri Matađi Nirmala Devi?'

[1] 'Prelude 1' 43-45

[2] 'The Everlasting Gospel', 41-42.

Ima još jedna tehnika koju upotrebljavamo pre i posle meditacije koja služi kao zaštita naše ore od spoljnih uticaja

Bandan je zaštita naše ore (elekromagnetnog polja oko nas) Desnom rukom napravimo pokret parabole oko našeg tela počevši sa leve strane ka desnoj

Taj pokret napravimo sedam puta ( pošto ima sedam chakra –centara energija)

To radimo pre I posle meditacije.

Kako uzdignuti svoj sopstveni Kundalini

Kundalini je naša potencijalna duhovna energija koja se nalazi u bazi naše kičme

Mi je možemo dići ka vrhu glave . Desna ruka rotira unapred oko leve ruke I postepeno Se uzdiže. Kada stignemo iznad glave napravimo imaginarni čvor to ponovimo tri puta (jer postoje tri kanala energija levi desni I srednji)..

To radimo pre I posle meditacije.

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 44
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: JOGA

Počalji od Admin taj Pet Nov 14, 2008 11:32 pm

Yoga, koja je prezivjela vise tisuca godina i nadzivjela mnoge oblike rekreacije, sve je popularnija, pa gotovo i nema fitness studija ili wellness centra koji ne nudi neki od njezinih mnogobrojnih sustava i tehnika.
No, yoga je mnogo vise od pukog sredstva za odrzavanje psihofizicke kondicije putem tjelesnih vjezbi te vjezbi disanja i opustanja. Ona nas uci da se s duznim postovanjem i s mnogo ljubavi odnosimo prema vlastitom tijelu i duhu te nam omogucava ponovni kontakt sa samim sobom.

Yoga, vise od 3500 godina staro ucenje utemeljeno u indijskoj povijesti i filozofiji, predstavlja kompleksni sustav koji ujedinjuje tjelesne vjezbe, tehnike disanja te vjezbe prociscavanja, meditacije i opustanja.

Izraz yoga slozenica je sastavljena od dviju rijeci na starom indijskom jeziku sanskrtu: yuj, sto znaci sjediniti, i ghan, sto se prevodi kao upotpunjavanje. U skladu sa svojim izvornim znacenjem, osnovna svrha yoge je ujedinjavanje, stapanje i harmoniziranje tijela, psihe i duse. Upravo stoga, dakle, zahvaljujuci svojem cjelovitom pristupu, yoga je pogodna za sve ljude, bez obzira na godine zivota i trenutacnu psihofizicku kondiciju.

Iako postoje mnogi sustavi i tehnike yoge, nasem, zapadnjackom stilu zivota najprimjerenija je Hatha yoga. Hatha yoga najpoznatiji je i temeljni sustav koji obuhvaca dvjestotinjak asana, tjelesnih polozaja te vjezbi disanja, koncentracije i meditacije kojima je cilj potaknuti protok zivotne energije i postici unutarnju ravnotezu.


Ucinci yoge

Pozitivni ucinci yoge zaista su brojni, a vecina ih je i znanstveno potvrdjena. Yoga harmonizira, opusta i daje energiju i vitalnost tijelu, duhu i psihi. "Razgradjuje" stres te uklanja njegove posljedice, primjerice napetost u ledjima i vratu, glavobolju i poremecaj spavanja.

Yogom se uspostavlja i podrzava unutarnji mir i sklad, razvija samosvijest i potice samopouzdanje. Izvor je vitalnosti i zivotne energije te se pod njezinim utjecajem bude zatomljene sposobnosti, razvija kreativnost i osobnost. Vjezbe yoge pozitivno utjecu na misice, vezivno tkivo i zglobove. Pod njezinim utjecajem tijelo postaje ljepse i izduzeno, pokreti gipki, lagani i elegantni, a drzanje kraljevsko.

Yoga jaca kraljeznicu i pridonosi njezinoj elasticnosti. Misici postaju jaci, vitki, elasticni i opusteni, a zglobovi cvrsci i pokretniji. Yoga utjece i na unutarnje organe poticuci njihovo funkcioniranje, a posebno njihovu prokrvljenost. Primjerice, normalizira i stabilizira krvotok i rad srca, jaca i smiruje zivcani sustav te potice izmjenu tvari i podize cjelokupni imunitet. Yoga poboljsava i koncentraciju. Disanje samo po sebi postaje pravilno, pa se umjesto plitko i ubrzano, pocinje disati polakse i dublje, od cega "profitira" cjelokupni organizam, a posebno koza koja postaje svjeza i sjajna.

Vjezbe povoljno utjecu i na probavu te pomazu kod razlicitih poremecaja, primjerice gastritisa i zatvora. Pod utjecajem vjezbi yoge tijelo trosi kalorije, normalizira se osjecaj gladi i potreba za hranom te se gubi na tezini.

Iako je yoga namijenjena zaista svima, ona se posebno preporucuje odredjenim grupacijama ljudi. Primjerice, vjezbe yoge bit ce od posebne pomoci osobama koje imaju probleme s drzanjem, kraljeznicom i bolovima u ledjima te onima koji boluju od nekih bolesti, primjerice kronicnih bolesti organa za disanje, astme i alergija te kronicnih glavobolja i migrene. Bavljenje yogom preporucuje se i za ublazavanje simptoma raznih psihickih poremecaja i bolesti te posebno onima koji su pod stalnim stresom,
i to ponajprije na radnome mjestu.


Savjeti za trening

- Ako imate problema sa zdravljem, primjerice deformaciju kraljeznice, visoki krvni tlak ili vrtoglavicu, prije ucenja yoge obvezatno se posavjetujte sa svojim lijecnikom.
- Vjezbe yoge svladajte iskljucivo uz strucno vodstvo iskusnog trenera te se ni u kojem slucaju ne upustajte u samostalno ucenje uz pomoc kazeta i knjiga, kako biste izbjegli mogucnost usvajanja pogresne tehnike.
-zeljeni rezultati mogu se postici samo redovitim i dosljednim vjezbanjem u duljem razdoblju, stoga yogu prakticirajte najmanje tri puta na tjedan 20-30 minuta ili, jos bolje, svaki drugi dan. Naravno, najbolji se rezultati postizu svakodnevnim prakticiranjem yoge desetak minuta ujutro ili navecer.
-Vjezbajte po mogucnosti uvijek u isto doba dana, a izbor uskladite sa svojim bioritmom, ovisno o tomu jeste li jutarnji ili vecernji tip.
-Prije treninga nemojte jesti, pijte sto manje, a neka izmedju veceg obroka i vjezbanja prodje najmanje dva sata.
-Vjezbajte bosi ili u toplim pamucnim soknama te u udobnoj i laganoj pamucnoj odjeci koja ne sputava pokrete, na prostirki koja se ne guzva.
-Prije vjezbanja kratko zagrijte svoje tijelo, primjerice pet minuta trcite na mjestu.
-Vjezbe izvodite pazljivo, odmjereno i strpljivo, uz koncentrirano disanje.
-Ne forsirajte se i ne cinite nepotrebne pritiske na tijelo, posebno ne one koji granice s boli; dok se rastezete i savijate, mora vam biti ugodno jer se u yogi do cilja dolazi malim i tijelu primjerenim koracima, dakle, polako ali sigurno.
-Dok vjezbate, udisite i izdisite duboko i koncentrirano iskljucivo kroz nos, pa ce tako zrak koji udisete biti prociscen, ovlazen i ugrijan.
-Znojenje za vrijeme vjezbanja dobar je znak, posebno kada se izvode dinamicne vjezbe koje poticu cirkulaciju i izmjenu tvari.


Autor:
Valerija Rodek, diplomirani pedagog

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 44
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: JOGA

Počalji od Funky Angel taj Pon Mar 14, 2011 5:57 pm

JOGAJoga je umeće dovođenja duha i tela u ravnotežu zahvaljujući čemu postajemo smireni i vitalni

Joga, koja je preživela više hiljada godina i nadživela mnoge oblike rekreacije, sve je popularnija, pa gotovo i nema fitnes studija ili velnes centra koji ne nudi neki od njenih mnogobrojnih sistema i tehnika. Joga opušta i daje energiju, oslobađa stresa, uklanja napetost u leđima i vratu, glavobolju i poremećaj spavanja. Joga je mnogo više od pukog sredstva za održavanje psihofizičke kondicije putem telesnih vežbi i vežbi disanja i opuštanja. Ona nas uči da se s dužnim poštovanjem i mnogo ljubavi odnosimo prema telu i duhu i omogućava nam ponovni kontakt sa samim sobom.

Vežbe i tehnike disanja

Joga je učenje staro više od 3.500 godina, utemeljeno u indijskoj istoriji i filozofiji. Predstavlja kompleksni sistem koji ujedinjuje telesne vežbe, tehnike disanja, vežbe pročišćavanja, meditacije i opuštanja. Izraz joga je složenica sastavljena od dve reči na sanskritu: yuj, što znači sjediniti, i ghan, što se prevodi kao upotpunjavanje. U skladu sa svojim izvornim značenjem, osnovna svrha joge je ujedinjavanje, stapanje i harmonizovanje tela, psihe i duše. Joga je pogodna za sve ljude, bez obzira na godine i psihofizičku kondiciju. Iako postoje mnogi sistemi i tehnike joge, našem stilu života najprimerenija je Hatha joga. Ona je najpoznatiji i temeljni sistem koji obuhvata oko 200 asana, telesnih položaja, vežbi disanja, koncentracije i meditacije kojima je cilj da podstaknu protok životne energije i da postignu unutrašnju ravnotežu.

Efekti joge

Pozitivni efekti joge zaista su brojni, a većina je i naučno potvrđena. Jogom se uspostavlja i održava unutrašnji mir i sklad, razvija samosvest i podstiče samopouzdanje. Izvor je vitalnosti i životne energije i pod njenim uticajem razvija se kreativnost. Vežbe joge pozitivno utiču na mišiće, vezivno tkivo i zglobove. Pod njenim uticajem telo postaje lepše i izduženo, pokreti gipki, lagani i elegantni, a držanje kraljevsko. Joga jača kičmu i pridonosi njenoj elastičnosti. Mišići postaju jači, vitkiji i elastičniji, a zglobovi čvršći i pokretniji. Joga utiče i na unutrašnje organe podstičući njihovo funkcionisanje, a posebno njihovu prokrvljenost. Recimo, joga normalizuje i stabilizuje krvotok i rad srca, jača i smiruje nervni sistem i podiže celokupni imunitet. Joga poboljšava i koncentraciju. Disanje samo po sebi postaje pravilno, pa se umesto plitko i ubrzano, počinje disati lakše i dublje, od čega koristi ima celokupni organizam, a posebno koža koja postaje sveža i sjajna. Vežbe povoljno utiču i na probavu i pomažu kod različitih poremećaja, na primer, gastritisa i zatvora. Pod uticajem vežbi joge telo troši kalorije, normalizuje se osećaj gladi i potreba za hranom pa se tako gubi na težini.

Protiv stresa

Iako je joga namenjena svima, ona se posebno preporučuje određenim grupacijama ljudi. Vežbe joge biće od posebne pomoći osobama koje imaju problema s držanjem, kičmom i bolovima u leđima kao i onima koji boluju od hroničnih bolesti organa za disanje, astme i alergija, kao i hroničnih glavobolja i migrene. Bavljenje jogom preporučuje se i za ublažavanje simptoma raznih psihičkih poremećaja i bolesti, a posebno onima koji su pod stalnim stresom.

Saveti za trening

- Ako imate problema sa zdravljem, krivu kičmu, visoki krvni pritisak ili vrtoglavicu, pre učenja joge obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

- Vežbe joge savladajte isključivo uz stručno vođstvo iskusnog trenera i ni u kojem slučaju se ne upuštajte u samostalno učenje uz pomoć kaseta i knjiga, kako biste izbegli mogućnost usvajanja pogrešne tehnike.

- Željeni rezultati mogu se postići samo redovnim i doslednim vežbanjem na duži period, i zato jogu praktikujte najmanje tri puta nedeljno 20-30 minuta ili, još bolje, svaki drugi dan. Naravno, najbolji rezultati postižu se svakodnevnim praktikovanjem joge desetak minuta ujutro ili uveče.

- Vežbajte uvek u isto doba dana, a izbor uskladite sa svojim bioritmom, zavisno do toga da li ste jutarnji ili večernji tip.

- Pre treninga nemojte jesti, pijte što manje tečnosti, a neka između većeg obroka i vežbanja prođe najmanje dva sata.

- Vežbajte bosi ili u toplim pamučnim soknama, u udobnoj i laganoj pamučnoj odeći koja ne sputava pokrete, i na prostirki koja se ne gužva.

- Pre vežbanja kratko zagrejte svoje telo, na primer, pet minuta trčite u mestu.

- Vežbe izvodite pažljivo, odmereno i strpljivo, uz koncentrisano disanje.

- Ne forsirajte se i ne činite nepotrebne pritiske na telo dok se rastežete i savijate. Mora vam biti ugodno jer se u jogi do cilja dolazi malim i telu primerenim koracima, dakle, polako ali sigurno.

- Dok vežbate, udišite i izdišite duboko i koncentrisano isključivo kroz nos, pa će tako vazduh koji udišete biti pročišćen, ovlažen i ugrejan.

- Znojenje za vreme vežbanja je dobar znak, posebno kada se izvode dinamične vežbe koje podstiču cirkulaciju.Autor:Milica Prelević

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: JOGA

Počalji od Funky Angel taj Pon Mar 14, 2011 6:08 pm

Pozitivno dejstvo joge ogleda se na vise nivoa I na duze staze. Vec smo neke nabrojali.


Joga:


Poboljšava opšte stanje organizma

Smanjuje i/ili održava telesnu težinu

Zateže i jača mišiće, povećava elastičnost

Popravlja držanje i koncentraciju

Pomaže kod raznih zdravstvenih problema

Oslobadja stresa i pomaže da se opustite...


A kako joga zapravo deluje?Izdvojicu ponesto za sta mislim da je najvaznije:UTICAJ NA STRES, tj. centralni I periferni nervni sistem:

Vecina bolesti, kao sto svi znaju, dolazi “iz glave”. Uz pomoc:

a) vezbi disanja,

b) telesnih vezbi (koje u svom sklopu imaju I disanje, ali deluju I na zlezde I nervne zavrsetke),

c) i uz pravilnu relaksaciju,

oslobadjamo se stresa. Dovoljno je na dvadesetak minuta dnevno zaboraviti na sve brige I probleme, izbaciti iz sebe sve sto je negativno a nahraniti sve celije kiseonikom I pozitivnom energijom, I vec smo zdraviji duhom, a time I telom (I obrnuto J)

(Uz to: dok radimo joga vezbe, sva paznja usmerena je samo na njihovo izvodjenje, sto samo po sebi poboljsava koncentraciju. A tu su jos I vezbe ravnoteze, sve sa blagotvornim dejstvom na nas nervni sistem).


SIMETRIJA I RAVNOTEZA

JOGA po vecini izvora znaci “jedinstvo” (tela I duha, nas I okoline…), a HATHA (ha- sunce, tha- mesec) jos I jedinstvo sunca I meseca. Ravnoteza svih sila u prirodi uz pomoc joge prenosi se I na coveka.

Ravnoteza nas I okoline daje uravnotezenu licnost.

Kad je rec o telu, svako od nas je asimetrican (primer lica, desnjaci smo ili levaci, imamo makar malo krivu kicmu, najcesce nam je jedno stopalo vece sto je opet posledica nepravilnosti skeleta itd.). Ova asimetrija za posledicu ima nepravilnosti u radu organa. Uz pomoc joge, ta asimetricnost tezi da se smanji, cime se postize simetricnije, a time I zdravije telo.


PROBAVA I RAZMENA MATERIJAOvaj se momenat cesto zanemaruje a od najveceg je znacaja.Mozda zvuci prizemno, ali bez besprekorne probave nema ni zdravlja. Blagovremeno izbacivanje toksina direktno utice na stanje naseg organizma. Zato mnoge joga vezbe ciljano direktno Ili indirektno deluju na nas probavni trakt odrzavajuci ga u dobrom stanju, sto automatski povlaci I dobro stanje celog organizma. Pravilna razmena materija je I preduslov normalne telesne tezine.


CIRKULACIJA

Prokrvljenost svih organa I elasticnost krvnih sudova su od krucijalnog znacaja za organizam. Samo dobra cirkulacija obezbedjuje nesmetan rad svih organa I tkiva, ukljucujucu I sve unutrasnje organe I zlezde sa unutrasnjim lucenjem. Kroz joga vezbe celo telo se hrani kiseonikom koji kroz krv dopire u bukvalno sve delove tela. Istezanjem, pregibanjem itd. poboljsava se strujanje krvi kroz krvne sudove I misice, kao I masaza, a time I bolja prokrvljenost unutrasnjih organa I zlezda.


SKELET

U jogi se kaze - mlad si onoliko koliko ti je mlada kicma. To govori koliki je akcenat joge na skeletu, ali I na svemu sto uz to ide: misici koji ga drze, ligamenti, krvni sudovi, nervni zavrseci… Pravilnim vezbanjem sve se ove komponente drze u dobrom stanju.

(Uzgred, po joga predanju sva vitalnost smestena je u kicmi, gde se nalazi I sedam chakri I imaginarna zmija (kundalini) koja lezi uspavana u repnom delu kicme, da bi se uz pomoc joge probudila I kroz cakre dosla do one najvise, cakre spiritualnosti.)


U nasoj kulturi jako nam je vazan izgled, pa ne treba zanemariti ni taj aspekt. Samo zdravo telo je lepo telo, a zadovoljstvo sobom (I psihicki I fizicki) predstavlja preduslov sklada sa sobom I okolinom, sto I jeste glavno polaziste I ishodiste joge.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: JOGA

Počalji od Funky Angel taj Pon Mar 14, 2011 6:09 pm

Sve vrste jogeKoja vrsta joge vam najviše odgovara? Nista znali ni kakve sve vrste joge postoje, po čemu se razlikuju, kako bilo koji pristup može da nam pomogne u ovom svetu ubrzanog tempa, uzburkanih misli i neostvarenih emocija.


Piše: Dragan Lončar, učitelj joge

Joga koju većina ljudi danas poznaje zove se Ha-Tha joga i sastoji se od položaja (asana) i vežbi u pokretu koje su usklađene sa disanjem, kao i vežbi disanja (pranajama) koje se uglavnom izvode u sedećem položaju.Joga razlikuje pet osnovnih energija koje upravljaju različitim aktivnostima tela. Praktikovanjem Hatha joge postiže se njihovo usklađivanje, a to se pozitivno odražava i na psihičko stanje aspiranta. Kada neusklađenost energija u telu duže opstaje, čovek nema snage da usredsređeno i staloženo obavlja životne zadatke, oseća se “razbijeno”, a energije u njegovom suptilnom telu takođe su neusklađene. Pre ili kasnije, ova neravnoteža se odražava i na fizičko telo. Svakako da razloge za nastanak energetskog disbalansa treba tražiti mnogo dublje, u samoj psihi pojedinca, njegovom karakteru, ali to je u domenu drugih vrsta joge.Postoje primeri koji dokazuju suptilnu povezanost između stanja svesti i energija koje vladaju u nama i svakodnevnih životnih situacija. Vežbajući jogu mnogi su uspeli da reše neke životne probleme iako se nisu njima bavili na drugačiji način od do tada poznatih pokušaja da nešto promene. Jednostavnim vežbanjem doveli su energije u skladan odnos, oslobađajući se unutrašnjih frustracija i potisnutih impresija, uskraćujući “hranu” koja je održavala u životu negativne unutrašnje programe. Odjednom su se “otvorile” šanse na materijalnom i finansijskom planu, uskladili se emotivni odnosi, ostvarila se poznanstva sa pravim ljudima (onakvim kakvim ih opisuje Radjard Kipling u poemi Ako). Praktikovanjem joge prikupljaju se razbijene energije u telu i vraća se sposobnost usredsređivanja, pažnja više nije raspršena, postiže se unutrašnji mir, jača sposobnost uvida, razlučivanja istine od neistine i prepoznavanja suštine pojavnosti stvari u životu.Redovnim vežbanjem joge na neobjašnjiv način nestaje “glad” prema nekim stvarima koje konzumiramo da bismo popunili “praznine” koje se poput dubokih jama nalaze u nama. Postiže se stanje svesti u jogi poznato kao santoša - ispunjenost, samodovoljnost. To se odnosi ne samo na fizički osećaj gladi, već i na emotivni i psihički. Joga nam nudi šansu da nenasilnim putem menjamo navike, tj. one gube svoju magnetičnu i gravitacionu moć, jer se mi menjamo. Dolazi do postepene razgradnje ustaljenih navika i modela ponašanja, razmišljanja i osećanja, koje nas onemogućavaju da sagledamo celovitost života. Približavamo se sebi, svom pravom Sopstvu. Telo je kočija, čula su konji, razum su uzde, inteligencija je kočijaš i Sopstvo je putnik – stara je izreka Upanišada. (Katha-Upanišad veoma lepo opisuje svrhu joge). Put Hatha joge, fizičke joge, u bogatom filozofsko-praktičnom sistemu drevne Indije služi kao solidna osnova za duhovni razvoj.

Druga vrsta joge je tzv. Gjana ili Đnana Joga - joga razlučivanja i uvida. Spoznavanjem sopstvene prirode putem razmišljanja i kontemplacije i razlučivanjem istine od neistine nastoji se da se dosegne sama suština i svrha postojanja. Poznati predstavnici ove vrste joge su veliki mislioci savremene Indije: Šri Ramana Maharši, Šri Nisargadatta Maharađ i Đidu Krišnamurti.Ovaj vid prakse zahteva duboko iskustvo života i iznad svega - čisto srce. Upuštati se u ovu vrstu kontemplacije bez prethodne pripreme može biti opasno po duhovni razvoj aspiranta. Sagledavanje, recimo, prolaznosti svega u životu, može odvesti pojedinca u osećanje besmisla, apatičnost i depresiju. On nema sposobnost sagledavanja svoje sebičnosti. Takva praksa, umesto da ga otvara prema svetu i ljudima, čini ga u stvari, sve više introvertnim. Spoznaja je fragmentarna i nije “legla” na plodno tlo. Krajnji cilj Gjana joge jeste sagledavanje jedinstva sa svim ljudima i stvarima u životu, iz kojeg nastaje beskrajna ljubav – karuna

.Budisti Mahajana ističu neophodnost razvijanja ljubavi i saosećanja – karune uporedo sa razvijanjem mudrosti – prađne. Veliki budistički mislilac Nagarđuna, koji je živeo u drugom ili trećem veku u Indiji, svojim Prađnaparamitra sutrama koje su mu, prema legendi, razotkrile Nage – mistični red jogija, izvršio je snažan uticaj na filozofiju Budizma.

Karma joga se prvi put pominje i opisuje u Bhagavad Giti. To je joga u akciji. Karma je svaka uslovljena akcija, dobra ili loša, koja ima motiv i traži neki rezultat. Karma joga podrazumeva nesebičan rad i aktivnost koji nisu motivisani nikakvom nagradom. Svako od nas traži određeno priznanje i naknadu za uloženi rad, ali to nije u duhu Karma joge. To ne znači da treba dozvoliti da drugi nezasluženo koriste našu energiju, jer to nije dobro za njihov a ni za naš duhovni razvoj, ali ako "adekvatna" nagrada izostane, to treba mirno prihvatiti, u suprotnom, sve više ćemo se uplitati u slične situacije i doživljavati "nepravdu", ne shvatajući da je karma sa kojom se suočavamo sastavni deo našeg karaktera i da je možemo poništiti jedino prihvatanjem i razumevanjem razloga zbog kojih nam se neke stvari dešavaju u životu. Kako ne bismo bili zatečeni jer, kada smo povređeni, teško je zaustaviti inerciju osećanja i ozlojeđenosti, a još gore je potiskivati, najbolje je na vreme razvijati pomirljiv stav i budnost, dobrodušnost i spontanost u svakoj akciji, koliko je to moguće, sve dok nam to ne pređe u naviku. Tako ćemo se postepeno oslobađati negativnih programa koji privlače neprijatne situacije, namenjene da isprave naše pogrešno izgrađene stavove. Podsećanje na istinu da je sve ono što nam se dešava u životu najbolje za nas i našu dušu (ali često ne i za naš ego) i primenjivanje tog uvida u svakodnevnim životnim situacijama jeste stav Karma joge.Ideal Karma joge iskazuje se kroz živote taoističkih, čanističkih i zen-budističkih učitelja. Kada u sebi razvijemo unutrašnji stav da svakodnevne poslove obavljamo bez namernog napora ili svrsishodnosti to taoisti nazivaju Wu-Wei (ne-delanje). Veliki umetnici, slikari, arhitekte i vajari drevne Indije često nisu potpisivali svoja dela i ostajali su anonimni. Nisu se vezivali za svoja velika dela i talente, niti tražili priznanja, nisu bili gordi, već su uživali u kreativnom radu ne doživljavajući sebe kao nekoga ko radi, već nekoga kroz koga se dela.

Bhakti joga je joga predanosti Bogu. Išvara pranidhana - prepuštanje božjoj volji - Neka bude božja volja. Ovo je najzahtevniji oblik joge, u kome nema mesta za rezervisanost bilo kakve prirode. Realizovani Bhakta (posvećenik Bhakti joge), vidi božansko u svemu, prepoznaje lepotu Boga svuda oko sebe. U njemu gori ljubav prema svima i svemu, obuzet je blaženstvom. To stanje svesti zove se Madhura – božanska slatkoća.Bhakte nastoje da delaju, osećaju i razmišljaju održavajući sve vreme svesnost o Bogu. Znaju i osećaju da su samo zahvaljujući Bogu u stanju da osećaju, misle i rade. Ovo konstantno podsećanje umanjuje stisak ega i ograničenja koja iz toga nastaju. Bhakta prihvata sve što mu se dešava u životu kao božju milost i mogućnost da pročisti dušu i tako se približi Bogu. Ljudi jakih emocija jesu potencijalne bhakte. Emocije hrane i podstiču svaku misao i akciju. Kada su razbijene - one su slabe, ali kada su usmerene - postaju izuzetno moćne. Kada se usmeravaju ka božanskom principu - emocije prerastaju u devociju.Psihološki gledano, Bhakti joga je izvanredan metod pomoću kojeg se uravnotežava preterana rigidnost i vezanost za intelekt. Od velike je pomoći u otklanjanju intelektualne "konstipacije" i moćno sredstvo za oslobađanje i kanalisanje emocija. Danas su ljudi veoma zatvoreni, retko se smeju i slobodno izražavaju osećanja. Emocije se često ispoljavaju eksplozivno, nekontrolisano, nekultivisano i destruktivno. Stari tekstovi govore o tome da je u vremenu u kojem živimo – Kali jugi, stalno ponavljanje božjeg imena jedina delotvorna tehnika (sadhana). Kali juga je vreme velikog stresa, konfuzije i uznemirenosti. Svakako da je radi održavanja dobrog zdravlja preporučljivo vežbati Hatha jogu i tehnike disanja, ali svi drugi oblici, kao što su rituali, duge meditacije i slično za populaciju Kali juge suviše su zahtevni. Podsećanje na Boga, razmišljanje o Bogu, pevanje božjeg imena, prepoznavanje božje volje u svemu, postulati su Bhakti joge.Pogrešno razumevanje Bhakti joge vodi u dogmu, koja vrlo brzo prerasta u fanatizam i netoleranciju. Ne treba zaboraviti da reč bhakti potiče od sanskritskog korena bhađa, što znači – "obožavati, voleti, služiti".

Radža joga, u prevodu kraljevska joga, jeste duhovni put koji vodi do realizacije, kroz disciplinu, samouzdržavanje i beskompromisnu kontrolu uma. Priroda uma (misli se na svesni, podsvesni i nesvesni deo) smatra se preprekom u vidu kružnih formacija (vrittija) poput koncentričnih talasa koji se formiraju kada bacimo kamen u vodu, koja sprečava Svest (Puruša) da se u svoj svojoj blistavosti i čistoći nesmetano manifestuje kroz instrument um-telo (Prakriti). Svakodnevnim vežbanjem (koncentracija, meditacija i samoposmatranje) i razvijanjem unutrašnjeg stava nevezivanja (vairagya) može se postići oslobođenje od patnje (moksha).Put Radža joge opisao je pre oko 2500 hiljade godina svetac i mudrac Patanđali u svojim Joga sutrama, uputstvima do sada neprevaziđenim po mudrosti, jasnoći i konciznosti. Sam naziv ove joge govori o tome koliko je ona zahtevna. Teško se danas u doba Kali juge može naći čovek koji bi bio u stanju da ispoštuje principe Radža joge, a još teže da postigne prosvetljenje.

Pomenuli smo najznačajnije vrste joge. Hatha joga, koja se bavi telom i usklađivanjem energija, neophodna je osnova za dalji duhovni razvoj, ako čovek želi da se svesno kreće tim putem. Gjana joga odgovara intelektualnom tipu ličnosti, Bhakti joga emotivnom, Karma joga je najprikladnija za dinamične i preduzimljive osobe koje ne drži mesto i nemaju strpljenja da meditiraju, Radža joga odgovara mističnom i jasno determinisanom tipu ličnosti koji se odlikuje snažnom voljom. Svi u sebi nosimo od svega po malo. Ipak, neka od pomenutih karakteristika dominira, pa u skladu sa tim možemo sebi odrediti najprikladniji put.Postoje i druge vrste joge, kojima se na određen način koriste opisane joge. To su: Nada joga – joga koja se bavi usredsređivanjem na unutrašnji zvuk – Nadu; Krija joga - podrazumeva provlačenje svesti kroz psihičke kanale i energetske centre, sinhronizovano sa dahom i bliska je taoističkim meditacijama; Mantra joga – koristi zvuk kao metod pročišćenja uma i oslobađanja od potisnutih impresija (samskare). Mantra je za Bhakte ime Boga; Jantra joga – usredsređivanjem na mistične dijagrame (geometrijski iskazane kosmičke sile), budimo energije u sebi, proširujemo svest i stapamo se sa kosmičkom svešću, čije je ustrojstvo iskazano putem Jantre; Kundalini joga nastavak je Hatha joge, jer nastoji da svojim tehnikama otvori energetske centre – Čakre, izbalansirane energije preusmeri u središnji energetski kanal – Sušumnu, i individualnu svest rastvori u apsolutnoj svesti. Hatha, Krija, Mantra, Jantra i Kundalini joga ulaze u sastav veoma sveobuhvatnog i bogatog sistema - Tantra joge

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: JOGA

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu