MEDITACIJA

Ići dole

:deda: MEDITACIJA

Počalji od Admin taj Pet Nov 14, 2008 11:03 pm

Samadi: visina Božanske Svesti

Šta je Samadi?

Samadi je duhovno stanje svesti. Postoje različite vrste samadija. Među nižim samadijima, najviši je savikalpa samadi. Iznad savikalpa samadija dolazi nirvikalpa samadi, ali između njih je veliki jaz; oni su korenito različiti samadiji. A opet, postoji nešto što prevazilazi čak i nirvikalpa samadi i što se zove sahađa samadi.

U savikalpa samadiju na kratko vreme vi potpuno gubite svu ljudsku svest. U tom stanju su predstave prostora i vremena potpuno drugačije. Na sat ili dva vi ste potpuno u drugom svetu. Tu vidite da je gotovo sve učinjeno. Ovde u ovom svetu ima mnogo još neispunjenih želja u vama i u drugima. Milioni želja nisu ispunjeni i ostaje da se urade milioni stvari. Ali, kad ste u savikalpa samadiju, vi vidite da je praktično sve učinjeno; vi ne morate da radite ništa. Vi ste samo instrument. Ako ste upotrebljeni, lepo i krasno; inače, stvari su sve učinjene. Ali, iz savikalpa samadija svako mora da se vrati u običnu svest.

Čak i u savikalpa samadiju postoje stupnjevi. Kao što u istom razredu u školi ima sjajnih učenika i loših učenika, tako i u savikalpa samadiju neki aspiranti dostižu viši stupanj, dok tragaoci koji manje teže dostižu nižu prečku lsetvice, gde nije sve tako jasno i živo kao na najvišem nivou.

U savikalpa samadiju postoje misli i ideje koje dolaze sa različitih mesta, ali one na vas ne utiču. Dok meditirate, ostajete neuznemireni, a vaše unutrašnje biće deluje na dinamičan i pouzdan način. Ali, kad ste nešto više, kad postanete jedno sa dušom u nirvikalpa samadiju, uopšte neće biti ni misli ni ideja. Ja to pokušavam da objasnim rečima, ali svest nirvikalpa samadija nikad se na odgovarajući način ne može objasniti ni izraziti. Ja dajem sve od sebe da vam ispričam o tome iz veoma visoke svesti, ali se to ipak izražava pomoću mog uma. U nirvikalpa samadiju, međutim, nema uma; postoje samo beskrajni mir i blaženstvo. Tu ples prirode prestaje, i znalac i znano postaju jedno. Tu uživate vrhunski božansku, sveprožimajuću, samozaljubljenu ekstazu. Vi postajete objekt uživanja, postajete onaj koji uživa i postajete samo uživanje.

Kad uđete u nirvikalpa samadi, prva stvar koju osećate je da je vaše srce prostranije od samog univerzuma. Obično vidite univerzum oko sebe i univerzum izgleda beskrajno prostraniji od vas. Ali, to je zato što se svet i univerzum opažaju ograničenim umom. Kad ste u nirvikalpa samadiju, vi vidite univerzum kao sićušnu tačku u svom prostranom srcu.

U nirvikalpa samadiju postoji beskrajno blaženstvo. Blaženstvo je većini ljudi nejasna reč. Oni čuju da postoji nešto što se zove blaženstvo i neki kažu da su ga doživeli, ali najveći broj nema znanje iz prve ruke o tome. Kad uđete u nirvikalpa samadi, međutim, vi ne samo da osećate blaženstvo, već zapravo izrastate u to blaženstvo.

Treća stvar koju osećate u nirvikalpa samadiju je moć. Sva moć svih okultista zajedno nije ništa u poređenju sa moći koju imate u nirvikalpa samadiju. Ali, moć koju možete uzeti iz samadija da je upotrebite na Zemlji je beskrajno mala u odnosu na celinu.

Nirvikalpa samadi je najviši samadi koji doseže najveći broj duhovnih Učitelja. On traje nekoliko sati ili nekoliko dana, a potom čovek mora da se spusti dole. Kad siđe dole, šta se dešava? Vrlo često on zaboravi sopstveno ime i godine; ne može da ispravno govori ili misli. Ali, stalnim vežbanjem, postepeno čovek postaje u stanju da se spusti iz nirvikalpa samadija i smesta deluje na normalan način.

Uopšte uzev, kad neko uđe u nirvikalpa samadi, on neće da se opet vrati u svet. Ako neko u njemu ostane osamnaest ili dvadeset jedan dan, sva je prilika da će duša zauvek napustiti telo. U davnoj prošlosti bilo je duhovnih Učitelja koji su dostigli nirvikalpa samadi i nisu se vratili dole. Oni su dostigli najviši samadi, ali su uvideli da im je nemoguće da ponovo uđu u zemaljsku atmosferu i deluju kao ljudska bića. Dok je u tom stanju svesti, čovek ne može da deluje u svetu; to jednostavno nije moguće. Ali, postoji božanska raspodela. Ako Svevišnji hoće da određena duša radi ovde na Zemlji, čak i posle dvadeset jedan ili dvadeset dva dana Svevišnji može tog pojedinca da ubaci u drugi kanal dinamične, božanske svesti i vrati ga na zemaljski nivo da tu deluje.

Sahađa samadi je daleko najviša vrsta samadija. U tom samadiju čovek je u najvišoj svesti, ali je istovremeno u stanju da radi u grubom fizičkom svetu. Čovek zadržava iskustvo nirvikalpa samadija dok istovremeno ulazi u zemaljske aktivnosti. Postao je duša, a u isto vreme koristi telo kao savršeni instrument. U sahađa samadiju čovek čini obične stvari koje čini obično ljudsko biće. Ali, u najdubljim dubinama svog srca, on je ispunjen božanskim prosvetlje-njem. Kad čovek stekne taj sahađa samadi, on postaje Gospodar i Učitelj stvarnosti. Po slobodnoj volji on može da ode Najvišem, a potom se spusti u zemaljsku svest da bi to ispoljio.

Čak i pošto dostigne najviši tip ostvarenja, u vrlo retkim prilikama je čovek blagosloven sahađa samadijem. Vrlo mali broj duhovnih Učitelja je dostigao ovo stanje. Za sahađa samadi potrebna je beskrajna Milost Svevišnjeg. Sahađa samadi dolazi samo kad je neko uspostavio nerazdvojno jedinstvo sa Svevišnjim ili kad u retkim prilikama hoće da pokaže da on jeste Svevišnji. Onaj ko je dostigao sahađa samadi i ostaje u tom samadiju, svesno i savršeno ispoljava Boga u svakom trenutku i zato predstavlja najveći ponos Transcendentalnog Svevišnjeg.


“Ljudsko savršenstvo u zadovoljenju Boga“ - Šri Činmoj

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 44
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: MEDITACIJA

Počalji od Admin taj Pet Nov 14, 2008 11:34 pm

Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup


Meditacija

Meditacija je prirodno i izravno umijece relaksiranja uma duhovnim poniranjem do samog izvora vlastitih misli, koje rezultira stanjem unutarnjeg mira i zadovoljstva. Rijec ''meditacija'' dolazi od latinske rijeci meditatio, sto u prijevodu znaci ''razmisljanje'' i ''udubljivanje u misaone procese''.

Razliciti oblici meditacije primjenjuju se od pradavnih vremena. Jos u doba antike grcki su mislioci bili zainteresirani za meditaciju, koja svoje ishodiste ima u kulturi i filozofiji istocnih naroda, posebno Indije. Nakon stoljeca stagnacije, zapadnjacka kultura ponovo otkriva meditaciju, vrhunsko umijece relaksiranja uma i dubokog odmaranja, pa danas djeluje mnogo skola, metoda, nacina i ucitelja ove drevne vjestine. Medju najpoznatijim vrstama meditacije su Yoga, Autogeni trening, Qigong, Transcendentalna meditacija, Zazen, Vipassana, Kontemplacija i Mantra. Da bi se sto brze iskljucili utjecaji iz okoline te olaksalo i ubrzalo poniranje u meditativno stanje, koriste se razlicite tehnike.
U meditaciji se stoga, ovisno o vrsti, usredotocuje na disanje, rijeci, vizualiziranje, zvukove, glazbu, tjelesne pokrete, svjetlosne efekte ili boje.

No, bez obzira radi li se o meditaciji zasnovanoj na tehnikama disanja, rijecima, odnosno mantrama, pokretima ili vizualizaciji, u uvjetima suvremenog zivljenja usvajanje vjestine meditiranja, odnosno poniranja umom u svoje vlastito misaono ishodiste, tj. u svoju unutrasnjost, sto rezultira stanjem duhovne i tjelesne smirenosti, od neobicne je vaznosti. Naime, stres uzrokovan svakodnevnom zurbom i brigama, kako na privatnom tako i na profesionalnom planu, najlakse je i najucinkovitije razgraditi meditacijom koja odmara, relaksira, osvjezava i osnazuje i fizicki i psihicki. Stovise, znanstvena istrazivanja pokazuju da meditacija ne doprinosi samo razgradjivanju stresa i akumuliranju psihofizicke energije, nego ima i pozitivan utjecaj na cjelokupno funkcioniranje organizma, pa tako i zdravlje.

Ucinci meditacije

U uvjetima zivljenja u kojima cak i u dane odmora nismo u stanju izbjeci teror informacija, problema i briga, meditacija predstavlja carobnu formulu za bijeg iz uzurbane i stresne svakodnevice. Meditacija nam pomaze da se iskljucimo i ocistimo svoj um i duh od stresa, briga i negativnih misli, tereta koji nas svakodnevno pritisce i muci. Meditacija brise ponekad i danonocni osjecaj unutarnjeg nemira, napetosti i nezadovoljstva i pomaze nam da postanemo cisti i slobodni od svega onoga sto nam smeta i skodi, te postignemo unutarnji mir i zadovoljstvo.

Meditacija duboko odmara, pa dvadesetak minuta meditiranja ima isti ucinak kao nekoliko sati najdubljeg sna. No, osim sto odmara, ona relaksira, osvjezava, osnazuje te opcenito puni zivotne baterije, crpeci snagu iz vlastitih izvora koji se skrivaju duboko u svakom ponaosob. Osobe koje meditiraju stoga bolje razumiju i sebe i druge te imaju naglaseno pozitivan stav, a i manje su kriticne prema sebi i drugima. K tome, te su osobe i aktivnije i sposobnije uzivati u svoj punoci zivota. Nadalje, meditacija razvija kreativnost i inteligenciju te znatno podize sposobnost koncentracije, pamcenja, ucenja i zapazanja. Ona je ujedno i ucinkovita preventivna metoda koja cuva od razlicitih psihickih poremecaja i bolesti, a posebno anksioznosti i depresije.

No, blagotvorni utjecaj meditacije ne ogleda se samo na duhovnoj, nego i tjelesnoj razini. Kako meditacija podize obrambene sposobnosti organizma, znanstvena istrazivanja pokazuju da su osobe koje je prakticiraju vitalnije, izdrzljivije i zdravije te znatno manje obolijevaju od gripe i slicnih oboljenja, ali i zlocudnih bolesti. Meditacija pozitivno djeluje i na funkcioniranje neurovegetativnog i disnog sustava, te na probavu, srce i krvotok. Stoga pomaze kod visokog krvnog tlaka, angine pectoris, astme, ateroskleroze, ali kod nesanice, alergija, secerne bolesti i kronicne glavobolje, kao i kod razlicitih kronicnih bolova i bolesti ovisnosti. K tome, meditacija pomladjuje duhovno i fizicki te usporava biolosko starenje.

Prakticni savjeti

Osnovne pretpostavke za svladavanje vjestine meditiranja su otvorenost, spremnost za njeno usvajanje i, naravno, strpljivost, jer se nista, pa tako ni meditacija, ne moze nauciti od danas do sutra. Iako se osnovne tehnike mogu svladati samostalno uz pomoc prirucnika, ipak je najbolje da se prikljucite registriranoj meditacijskoj grupi koja djeluje pod vodstvom strucnog ucitelja. Informacije o skolama meditacije potrazite na webu.

Nakon sto uz pomoc strucnjaka savladate osnovne tehnike, meditiranje prakticirajte svakodnevno, po mogucnosti u isto vrijeme, u trajanju od oko 20 minuta. Naime, meditacija daje rezultate samo ako se prakticira redovito i permanentno. Dakle, da bi meditacija blagotvorno djelovala, svakodnevno si poklonite vrijeme rezervirano samo za vas i vase relaksiranje. Kako je, osim redovitosti, vazno i to da za vrijeme prakticiranja imate apsolutni mir, mjesto za vase meditiranje mora u pravom smislu biti vasa oaza mira u kojoj vas nitko i nista, pa ni vasi ukucani ili telefon, nece ometati, jer u protivnom od meditiranja i efekta koje ono donosi nece biti nista. K tome, ako je to ikako moguce, mir i mjesto za meditiranje, umjesto u zatvorenom prostoru, pronadjite vani, u prirodi.

Za meditiranje obucite sto udobniju odjecu od prirodnih vlakana, a stopala utoplite pamucnim soknama. Atmosferu mira mozete potaknuti i svjetlom svijeca, mirisnim lampama ili stapicima te glazbom koja smiruje, no pritom budite oprezni jer suvise intenzivni podrazaji mogu poremetiti proces meditiranja. Kada je rijec o vrsti sjedenja i polozaju tijela, glave i ruku, za vrijeme meditiranja najvaznije je da izmedju razlicitih polozaja u dogovoru s uciteljem izaberete onaj koji vam najbolje odgovara.

Autor:
Valerija Rodek, diplomirani pedagog

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 44
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: MEDITACIJA

Počalji od Ana taj Sub Nov 15, 2008 1:02 am

Mislim da ima pregršt objašnjenja o meditaciji...
Napravljena je čitava filozofija, a suština je u predivnoj jednostavnosti... Wink
avatar
Ana
moderator
moderator

Ženski
Broj poruka : 143
Lokacija : Zemlja Čuda
Datum upisa : 10.11.2008

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: MEDITACIJA

Počalji od Vedrana taj Sub Nov 15, 2008 1:27 am

DA- sve u životu, se krije u lepoti jednostavnosti
avatar
Vedrana

Ženski
Broj poruka : 295
Godina : 45
Poso/dokolice : smejanje
Raspoloženje : ok
Datum upisa : 02.11.2008

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: MEDITACIJA

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu